Први до циља Зрењанинског полумаратона стигао Кенијац

ЗРЕЊАНИН: Кенијац Стенли Кипруто победник је 5. по реду Зрењанинског полумаратона, који је одржан у недељу у Зрењанину.
д
Фото: Приватна архива

Кипруто је стазу дугачку 21,1 километар претрчао у времену од 1:09:34. Друго место освојио је Велимир Бојовић, а треће Денис Фируловић, док је Зрењанинац Никша Папић четврти дотрчао до циља.

Стенли Кипруто је, иначе, српској јавности постао познат када се прочула прича да је нашој прослављеној атлетичарки Оливери Јевтић и њеном тренеру спасио живот у ратом захваћеној Кенији, због чега су му чак и одсекли прсте на руци. Све се догодило 2007. године у Кенији, где су избили немири и грађански рат, а у то време српска атлетичарка Оливера Јевтић и њен тренер Славко Кузмановић били су тамо на припремама. Настао је хаос, Оливера и њен тренер нису знали како да напусте земљу, па им је Кипруто помогао.

– Четири прста су ми одсекли мачетом. Осветили су ми се што сам моје пријатеље Србе извукао на сигурно кад је живот у Кенији био јефтина роба – испричао је раније Стенли Кипруто.

Међу учесницима трка, које су организоване у оквиру ове спортске манифестације, било је тркача свих генерација. Међу њима је био и Влада Стевановић, који има 87 година

Занимљиво је да је у женској конкуренцији, на Зрењанинском полумаратону, победила управо Оливера Јевтић. Она је стазу од 21,1 километар претрчала у времену 01:19:41. Друго место у женској конкуренцији освојила је Тијана Кабић, а треће Јелисавета Јовичић.

Међу учесницима трка, које су организоване у оквиру ове спортске манифестације, било је тркача свих генерација. Међу њима је био и Влада Стевановић, који има 87 година. Деда Влада је у град на Бегеју дошао из Београда, а иначе је родом из околине Лесковца.

– Учествовао сам у трци на седам километара и драго ми је што сам овде – поручио је Стевановић.

Из Новог Сада је дошао Иван Живковић, у друштву пријатеља Непалца, који већ годинама живи у Новом Саду. На Тргу слободе, одакле су стартовале трке, затекли смо и екипу састављену од две Зрењанинке, Американца и Пироћанца који су заједно учествовали у јучерашњем Зрењанинском полумаратону.

- Када смо започели организацију полумаратона нисмо ни сањали да ћемо имати овакву огромну и дивну подршку наших суграђана и гостију - поручили су организатори ове спортске манифестације.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести