Први фото сафари у европском селу рода

ТАРАШ: У европском селу рода Тарашу одржан је први фото сафари.
s
Фото: Dnevnik.rs

Организатор овог догађаја било је Удружење грађана „Тарашке роде”, а сама активност део је пројекта под називом „Бара Рогозара”, који финансира немачка фондација за заштиту природе Еуронатур.

На излету је било 15 фотографа, а акцију су водили чланови Удружења грађана „Тарашке роде”, иначе фотографи природе Предраг Костин и Данило Ђековић, који ће, уз председницу удружења Александру Маровац Цуцић, бирати најлепше фотографије које су настале овом приликом. Радови свих учесника биће приказани на званичном отварању изложбе фотографија током манифестације „Дани тарашких рода“ која је заказана за 8. јун. За ауторе три најбоље фотографије биће обезбеђене симболичне награде.

Фото сафари је имао за циљ да прикаже скривене лепоте како Баре Рогозаре, тако и Тараша, европског села рода. Окупљањем професионалних фотографа и фотографа аматера, као и одржавањем једнодневног излета, омогућили смо настанак лепих фотографија које ће приказати оно што обичан посматрач не види, а постоји у овом мирном и посебном банатском селу, каже Александра Маровац Цуцић.

Конкретан циљ пројекта „Бара Рогозара” је подизање свести о потреби повећања заштите станишта белих рода и скретање пажње на проблеме са којима се суочава хранидбено подручје, а то су незаконито изоравање, ширење коровске вегетације услед смањења броја стоке, као и бацање смећа на местима где је то забрањено.

Фото: Dnevnik.rs

Активнијом заштитом Рогозаре и њеном промоцијом можемо развити еколошко окружење које ће моћи да послужи за развој еко- туризма. Од њега корист могу имати ливаде, беле роде као и мештани. Самим развојем овог вида туризма корист ће директно имати и Тараш, односно мештани који могу будућим туристима понудити смештај, као и храну у виду домаћих специјалитета, објашњава Маровац Цуцић.

Како додаје, ту су и други садржаји који могу бити занимљиви посетиоцима, а по којима је Тараш надалеко познат - скела, виногради, кромпир, купус, Тозина кућа...

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести