Први градски карате семинар у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Поводом јубилеја - 50 година карате спорта у Зрењанину, у недељу је одржан први градски хуманитарни карате семинар под слоганом „Хумане димензије каратеа”. У овом догађају учествовало је више од 300 спортиста из свих зрењанинских клубова.
zr simo salapura
Фото: Приватна архива

Била је ово прилика да се окупе оснивачи првог карате клуба у граду, прошли, садашњи и будући шампиони, судије и тренери, али и вежбачи и симпатизери најмасовнијег борилачког спорта на свету. На чак десет татамија у Кристалној дворани и једним полигоном за најмлађе спортисте, а будуће шампионе, под стручним надзором искусних карате мајстора и инструктора, приказани су сви аспекти каратеа: рекреативни, корективни, реални, такмичарски, адаптирани, карате као самоодбрана, кате и борбе.

Помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура уручио је плакете свим клубовима. Традиционалним јапанским поздравом семинар је отворио најстарији вежбач и један од оснивача карате покрета у Зрењанину Богдан Кесић. На исти начин је спортиста са сметњама у развоју Игор Томић затворио семинар, чији су покровитељи Град Зрењанин и Спортски савез.

-Први пут су се ујединили сви градски карате клубови и направили сјајан догађај у Кристалној дворани, а ни хуманост није изостала. Прикупљено је 72.180 динара за хуманитарну акцију „Спортом за боље сутра” – каже за „Дневник” Симо Салапура и додаје да је карате у Зрењанину био, а и сада је, један од најуспешнијих спортова, и то захваљујући богатству клубова који егзистирају у овом граду, са препознатљивом карате школом кроз коју је прошло на десетина хиљада спортиста.

- Боје зрењанинских карате клубова, нашег града и државе, у преко 40 земаља и 70 градова широм планете достојно су бранили како такмичари, тако и тренери и судије. У бројним признањима, медаљама и трофејима зрењанинских каратиста свакако се издвајају успеси најуспешније такмичарке на просторима бивше Југославије, победнице светских и европских такмичења Снежане Перић – казао је Салапура.

Он је истакао да искрену захвалност карате дугује Граду Зрењанину, Спортском савезу и дугогодишњем највећем спонзору карате спорта – компанији „Дијамант“.

-Наравно, бројни су спонзори и међу појединцима, привредницима, месним заједницама, родитељима и медијима без којих зрењанински карате не би имао овако висок рејтинг и поштовање у свим деловима наше земље, али и ван граница Србије – додао је Салапура.

У јединственом карате семинару учествовали су представници следећих карате клубова: Зрењанин, Задругар из Лазарева, Банатски цвет из Зрењанина, Клек, Младост из Банатског Деспотовца, Младост - Сава Ковачевић из Зрењанина, Ипон из Лазарева, Банат из Арадца, као и гостујући клуб за реални карате Хорнет тим.     

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести