Пуна сала добротвора за цркву у Санаду

ЧОКА: Успешан је био добротворни концерт приређен у Чоки за прикупљање средстава за обнову храма Српске православне цркве Вазнесења Господњег у Санаду, у организацији КУД „Вук Караџић”

из тог места. Циљ је испуњен јер је сала чоканског Дома културе до последњег места била испуњена добротворима.

Поред домаћина из Санада на добротворном концерту наступили су ансамбли друштава „Свети Сава” из Чоке, „Др Тихомир Остојић” и „Вишљани” из Остојићева, „Новак Радонић” из Мола, „Стеван Сремац” из Сенте и Црквени хор „“Свети Василије Велики” из Обилићева, општина Нови Кнежевац, тако да је игре и песме било у изобиљу. Приход од улазница које су стајале скромних 100 динара и прилози добротвора предати су управи Српске православне црквене општине Санад за даљи наставак радова на обнови цркве.

Највећи део средстава за за радове који су у у току на обнови православног храма у Санаду обезбедили су општина Чока, Месна заједница Санад и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне заједнице. Православни храм у Санаду подигнут је 1795. године, а торањ није обнављан већ четири деценије.

Како су средства су у први мах обезбеђена за пројекат обнове капе торња, постављање скела и почетак радова подстакли су на прикупљање новца и за обнову фасаде торња. У селу је покренута велика акција прикупљања прилога, у коју су се поред мештана укључиле и друштвене организације из места, али и из шире околине. Културно уметничка друштва из околине, одазвала су се позиву КУД „Вук Караyић“ из Санада и учествовала на добротворном концерту у Чоки, који је одржан под покровитељством Културно образовног центра Чока и испунио очекивања у сваком погледу.

М. Митровић

 

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести