Пупинови дани - знањем до иновацијског друштва

ИДВОР:  Свечана академија у Идвору, одржна је у суботу, на дан рођења великана науке Михајла Пупина (1854–1935), у оквиру Пупинових дана 2021, који се традиционално организују у његовом родном месту.
с
Фото: Општина Ковачица/Добитници Пупинових признања у Идвору

Академија је одржана у Народном дому „Михајло И. Пупин”, здању које је задужбина славног научника, а потом је положен и венац на споменик научнику, који је прославио Идвор.

Пупин је један од оснивача Насе, први председник Њујоршке академије наука, члан више европских и светских академија наука, почасни доктор 18 универзитета, био је професор многим студентима који су постајали нобеловци, а поред тога што је научник светског гласа, осведочени је родољуб и добротвор.

Тема овогодишњег сусрета у Идвору, на коме су се окупили иноватори, професори, млади таленти и угледни гости је „Пут у иновацијско друштво”. Признање „Почасни грађанин Идвора”, за изузетне резултате у афирмацији дела Михајла Пупина, припало је истраживачу и научнику др Владимиру Цизељу и директору Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” у Панчеву др Драгољубу Цуцићу.

Пупинове медаље добили су Радован Пејановић, редовни професор Универзитета у Новом Саду, један од оснивача Друштва Михајло Пупин у Љубљани Момчило Станић, уредник у Програму за дијаспору РТС-а Бобан Ковачевић, РТВ ОК Ковачица и „Вечерње новости”. Награђено је 18 најбољих талентованих стредњошколаца, победника међународних и домаћих такмичења.

- У протекле 42 године више од хиљаду и по ученика добило је новчане награде. Пупинове медаље примило је више од 160 бораца за истину о Пупиновој величини. Од најбољих бораца, Идвор је до сада одабрао 18 за своје почасне грађане - подсетио је председник Фондације „Младен Селак” Милан Божић, најавивши да се припрема штампање књиге са 142 до сада откривена Пупинова патента.


Улагање у обнову објеката

Унутрашњост Народног дома Михајло И. Пупин у Идвору је ове године реновирана и окречена захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Општине Ковачица.  Према речима директора Дома културе „Михајло Пупин” Светислава Закића, овим су само настављени радови на здању које је родном месту саградио Пупин, те да се успело да оно буде репрезентативно јер се ту одржава највећи део програма за туристе и мештане.

У овој години Министарство културе је обезбедило средства за радове на обнови старе школе коју је похађао Пупин. Закић објашњава да ће прва фаза реконструкције бити санација крова, за шта је опредељено 6,5 милиона динара, за шта је расписана јавна набавка и чека избор најповољнијег понуђача. Општини Ковачица Министарство културе је одобрило и 500.000 динара за израду 3Д модела патената Михајла Пупина, па ће се овим интерактивним експонатима побољшати изложбена поставка.


Захваливши се у име награђених професор Радован Пејановић се осврнуо на Пупиново  виђење друштва заснованог на знању. Државни секретар министарства  просвете  др Ивица Радовић говорио је о Пупиновом и нашем путу у иновацијско друштво.

Пупинови дани 2021. у Идвору настављају се идуће суботе 16. октобра, када ће у 11 сати старовати друга трка „Са пашњака до научењака и победника”, а у недељу 17.октобра у 19 сати је на програму позоришна премијера „Историја великана Михајла Пупина”, што је прво постављање Пупинове аутобиографије на позоришну сцену, у режији Фуада Табучића, за шта је средства обезбедио Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине. Захваљујући Инсторијском музеју Србије употпуњена је постојећа изложбена поставка.  

М. Митровић

Пројекат „Ковачица на длану” реализује „Дунав продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести