Регистровано Удружење жена „Фрушкогорке” из Стејановаца

СТЕЈАНОВЦИ: Удружење жена “Фрушкогорке” из Стејановаца регистровано је уз помоћ Општине Рума.
Удружење жена „Фрушкогорке” Стејановци
Фото: Удружење жена „Фрушкогорке” Стејановци

Ове жене већ три деценије раде као Актив жена, али до сада нису успеле да се региструју као удружење у АПР-у, а самим тим ни да учествују на локалним, покрајинским и републичким конкурсима, што ће сада моћи. Упркос томе, увек су ускакале и помагале кад год је била нека манифестација у селу или им је неко тражио и вредним рукама неговале старе занате, те правиле тестенине, колаче и још много тога.

Председница МЗ Стејановци и чланица “Фрушкогорки” Биљана Поповић Јовановић каже да њихово удружење постоји од осамдесетих и да су неке од тих жена и даље у удружењу.

- Удружење је тада било другачијег карактера, оне су се дружиле, учествовале у слављима, али и организовале хуманитарне акције, помагале Дечијем селу у Сремској Каменици. Од тих жена из прве поставе, неке нису међу живима, али су неке остале и данас су најстарије чланице- прича председница МЗ Стејановци. -Десетак година су покушавале да се региструју, без успеха, одбијали су их због правних питања, а нико се од њих није разумео како да напишу статут и све што треба, те им је Општина помогла.

Биљана каже да су недавно добиле решење АПР да су регистроване, а председница Удружења “Фрушкогорке” је Верица Петровић. Удружење има десет чланица.

Фото: УЖ Фрушкогорке/Биљана Поповић Јовановић са девојкама у народној ношњи

- Добиле су своје просторије, у којима су сада изложени ручни радови, али и захвалнице преко целог зида, чашице и флашице које су се некад користиле, а добиле су на поклон и кухињу од једног човека, те сад могу да праве зимницу, али и све што је потребно када село организује неку манифестацију- каже Поповић Јовановић. -Праве лепињице, крофне, помажу у селу шта год да се дешава, поставе, направе, све што је потребно.

Биљана каже да сам назив актив или удружење женама не значи пуно, али то што су регистроване значи да могу да учествују у пројектима и добију нека средства од Општине, Покрајине, можда машине, ако би радиле неке ручне радове.

- До сада им нико није помагао, саме су себе издржавале. Само ја сам запослена, друге чланице су све домаћице, цео живот кувају, месе, разне врсте старинских колача, али су се определиле за тестенину и три врсте резанаца праве - за супу, паприкаше. Оно по чему су биле и остале познате јесте спремање старинских јела и колаче- каже Биљана Поповић Јовановић.

Фрушкогорке су излагале на разним манифестацијама у окружењу, на којима се увек могу видети ручни радови, који се чувају од заборава.

-Свака има неку народну ношњу сто година стару, што млади воле да виде. Имамо и преслицу, стару пеглу и важно је да чувају обичаје и традицију да се не заборави, те имају и старе слике- каже Биљана. -Сада када су регистроване, могу и да зараде нешто, али и конкуришу за помоћ да купе машину неку, па продају производе.

Из локалне самоуправе кажу да су Фрушкогорке веома активне и редовно се појављују на сеоским манифестацијама, живе и опстају годинама, сада као Удружење жена „Фрушкогорке„ Стејановци.      

М. Стакић

Пројекат „Културно и уметничко стваралаштво” реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Општина Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести