РЕКОНСТРУКЦИЈА ДВОРЦА ХЕРТЕЛЕНДИ Ниче „Школа у природи” у Бочару

Најмање насеље у невеликој новобечејској општини, Бочар, красе четири градитељска бисера, по две цркве и дворца. Зуб времена и небрига друштва учинили су да „квартет” изгуби сву лепоту.
 Obnova fasade Foto:Privatna arhiva
Фото: Обнова фасаде Фото: Приватна архива

Поводом два века православног храма, 2014. реконструкцијом му је враћен стари сјај. Ваљда и Католичку цркву исту судбину чека 2042. кад буде обележавала исти јубилеј. Сетили су се неки и двораца у центру села. Половично. Завршава се реконструкција 170 година старог Хертелендија, а Бочарци се надају да је на реду и стотинак метара удаљени каштел породице Бајић из 1903.

Дворац Хертеленди је мештанима познатији као Бајеров, јер је та породица била последњи власник пре Другог светског рата. После се ту сместило седиште пољопривредног газдинства „Јединство”, па истурено неуропсихијатријско одељење зрењанинске болнице, а онда је годинама без икакве намене пропадао.

Фото: Сва столарија урађена по оригиналном моделу Фото:Приватна архива

– Комплекс за који месец постаје својеврсна „Школа у природи” за предшколску децу и ђаке нижих разреда – вели Зора Радојевић, која у име извођача радова београдског „Модулора” надгледа послове на ограђеној површини од око 12 ари. – Наравно, желимо што пре да завршимо, али нас успоравају непредвиђене потешкоће, посебно корона.       

Времешни Бочарци памте дворац пре пропадања, али нису могли ни да му претпоставе будући изглед, а тек намену... Покрајинска влада је уложила за сређивање комплекса око 370 милиона динара, а пошто дворац има статус споменика културе, реконструкција се одвија по строго прописаним правилима, што увелико успорава радове и диже им цену.

Више објеката ниче из темеља, за занимацију деце у „Школи у природи” током једнодневног излета или рекреактивне седмодневне наставе.


Учионице, ИТ кабинет, собе за смештај...

– У приземљу дворца од око 2.200 квадрата ће бити учионице, ИТ кабинет, кухиња, трпезарија и саниратни чвор. У поткровљу двокреветне  собе за децу и заједничко купатило, те смештај за наставнике. Посебан украс дворца, као и некад, овална је тераса у средишњем, улазном делу, као и пространа у поткровљу. Бивши помоћни објект од 730 квадрата постаје смештајни павиљон с тридесетак двокреветних соба у приземљу и поткровљу, па ће у једној смени ту моћи да се смести 100 деце – вели Зора Радојевић.


– Гради се нова сала од 340 квадрата и крај ње спортски терен с тартан-подлогом. Близу је фитнес-центар на отвореном и трим-стаза у облику осмице. Изграђена су и два „летњиковца” – наткривене учионице. Од смештајног павиљона до сале за рекреацију је наткривена стаза, која је и сама украс комплекса. Посебна пажња је посвећена хортикултури: трудили смо се, колико се могло да сачувамо постојеће дрвеће, засадићемо и ново, украсне биљке и жбуње, те посебне вртове за едукацију с медитеранском, лековитом и другом флором. У атрактивном дворишном делу је и прикладан амфитеатар, те стамбена зграда за домара и алатница – додаје саговорница.

Фото: Обнова фасаде Фото: Приватна архива

Комплетно имање је ограђено декоративним зидом дугим 492 метра.

– Сав малтер са старог зида смо обили и тамо где је оронуо изидали нови. Око 3.000 квадрата омалтерисано је само у оградном зиду, што је довољно за један нови објект. Кад све буде готово, за одржавање комплекса биће потребно бар 20 запослених и тако ће се знатно побољшати стандард мештана – закључила је Зора Радојевић.

Још је рано говорити о томе колико ће нова установа оживети село. Све зависи од програма „школице”. Али, биће посла за куварице, разне мајсторе, спремачице, административце... Приде, снабдевачи свежим воћем, поврћем, месом, па могућност издавања смештаја за родитеље који прате децу. Како су прекопута кошаркашки, одбојкашки, рукометни и фудбалски терени, причу о бочарској школи шириће и спортисти који буду гостовали.

         Властимир Јанков

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести