Ретроспективна изложба фотографа Ивана Панчића у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Ретроспективна изложба фотографија чувеног зрењанинског фотографа под називом „Иван Панчић - Ловац на светло и таму“, биће свечано отворена у понедељак, 8. августа, у 20 часова, у Салону Народног музеја Зрењанин. Повод за ову изложбу је обележавање шест деценија преданог рада Ивана Панчића у области фотографије, а поставка ће кроз више од 70 фотографија представити избор из његовог богатог опуса.
e
Фото: Приватна архива

На изложби су, кроз објектив Ивана Панчића, представљени град Зрењанин, мотиви Баната, обичаји и традиција, природа која нас окружује, спортска дешавања, уметничка фотографија и друго. Временски распон у коме су фотографије настале је од шездесетих година прошлог века, до данашњих дана.

Аутор фотографија на изложби је Иван Панчић, док су аутори изложбе Јован Дрндак Његовић и Ивана Арађан. Изложбу организују Народни музеј Зрењанин и Фотографски документациони центар, уз покровитељство Града Зрењанина. Публика ће изложбу моћи да погледа до почетка септембра.

Иван Панчић је рођен 1945. године. Фотографијом је почео да се бави још у основној школи, педесетих година 20. века. Као двадесетогодишњак је 1965. добио велику награду Фото савеза Југославије. Бавећи се фотографијом пропутовао је свет, излагао у иностранству и стекао више од 250 домаћих и међународних признања на разним фотоконкурсима. Од 1991. је један од ретких зрењанинских уметника са титулом мајсторског кандидата по критеријумима Фото савеза Србије.

Након доделе Награде Града Зрењанина 2021. године за професионални рад, уследиле су припреме ретроспективне изложбе овог аутора у Народном музеју Зрењанин. Изложба која ће се ускоро наћи пред публиком најцеловитији је приказ његовог вишедеценијског рада и круна фотографске каријере.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести