„РЕЗЕРВАТИ ПРИРОДЕ“: Не бирају се средства у криволову на Тиси

ЗРЕЊАНИН: Последњи случај откривеног криволова на Тиси, када је на 51. километру реке заплењена илегално уловљена кечига, отвара бројна питања. Основно гласи - ко је и по коју цену спреман да безобзирно крши законску забрану излова кечиге, која је на снази од 1. јануара 2019. године.
1
Фото: Резервати природе

Јер, савесни радници Установе „Резервати природе“ из Зрењанина пронашли су и одузели необележену мрежу од 80 метара, са ситним окцима, у којој је било неколико малих кечига. Недело је спречено у зачетку, риба је враћена у реку, али починилац није пронађен. То значи да подухват, који се може окарактерисати као злочин према живом свету, може бити поновљен.

-Ми настављамо и са теренским радом и помно пратимо ситуацију на рекама. Последњи случај је озбиљно упозорење да безобзирни појединци не бирају средства у криволову. То угрожава напоре нашег друштва да опоравимо популацију кечиге у водотоцима – каже биолог у Установи „Резервати природе“ Јасна Јованов.

Она напомиње да је криволов и прекомерни излов и најозбиљнија претња рибљем фонду у рекама средњег Баната.

-Ми срећом сада не бележимо случајеве загађења или тровања рибе, али криволов морамо да спречимо, ради опоравка појединих врста, нарочито кечиге. Добра вест је да рибе има, мрести се разливима и видимо доста рибље млађи, Али, што се тиче кечиге, биће потребно неколико година да се популација поврати. Јер, кечига испод 40 центиметара није полно зрела и треба да прође време да би могли да бележимо значајнији раст ове врсте – истиче Јованов.

Она напомиње да је добар знак то што ниједна од пронађених кечига није била обележена.

-У мају су у Мађарској пустили у Дунав 1.500 обележених јединки, а ове рибе нису из тог јата, што значи да се популација у Тиси обнавља и без таквих интервенција – закључује Јованов.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести