Резултати конкурса: Обнова врата и прозора у 80 домова у Сомбору

СОМБОР: Када је крајем августа локална самоуправа расписала Јавни позив за учешће грађана у спровођењу мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова на територији Сомбора, на њега се одазвало преко 200 заинтересованих да уз помоћ буyетских средстава града и републике замене неадекватну столарију.
10 energetska efikasnost
Фото: Dnevnik.rs

За ове намене су из варошког буyета издвојена три милиона динара, колико је учешће и новца из републичке касе.

Ових дана је градска надлежна комисија обелоданила и прелиминарну ранг-листу из које се види да је на жалост, само 94 апликанта исправно попунило пријаве, док је новца било довољно за њих 80. Преосталих 14 учесника конкурса је остало „испод црте“ искључиво због тога што су средства била недостатна за све, а своју позицију на ранг- листи су добили након бодовања по критеријумима усвојеног правилника и обављене

комисијске контроле самих објеката. Како је својевремено у конкурсу наглашено максимална висина средстава по појединачној пријави износиће 100.000 динара, а све трошкове преко тог максималног износа сносиће сами подносиоци захтева.

- Имам дрвене прозоре и улазна врата на стану, па смо конкурисали на овај јавни позив и према прелиминарној листи смо се нашли међу тих 80 одобрених – каже један од Сомбораца који је успешно аплицирао на конкрус за субвенционисање замене дотрајале столарије и самим тим побољшавање енергетске ефикасности његовог стамбеног простора. 

Још увек, каже, није сигуран колико ће морати да доплати, пошто према условима конкурса субвенција не обухвата ролетне, комарнике или потпрозорне даске, окапнице, а логично је да и њих угради када већ мења столарију.

-  Комисија је била у дану када су и најавили посету, односно контролу да ли је оно што смо навели у пријави у складу са фактичким стањем, а како су нас обавестили у случају „проласка“ на конкурсу, комисија ће и након завршених радова обавити додатну контролу да ли је све урађено како је и намеравано - – прича овај Сомборац, становник стамбене зграде у најурбанизованијем делу града, Новој Селенчи, који стан има у објекту изграђеном пре нешто више од пола века.

Према речима овог Сомборца, појашњено му је да ће свако ко је успешно конкурисао бити у прилици да изабере једног од овлашћених извођача радова са листе оних који су такође прошли конкурс локалне самоуправе за обављање овог посла.

Мада је 14 апликаната остало „испод црте“, како најављују званичници овог пројекта повећања енергетске ефикасности кућа и станова, положај на објављеној листи може се променити, и биће утврђен након обиласка терена, пошто као и на сваком конкурсу постоји могућност да неко од апликаната и одустане, пре свега суочен са потребом, за кућни буyет превеликог властитог улагања у замену столарије.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести