Румски Завичајни музеј поново се отвара за посетиоце

РУМА: У Завичајном музеју Руме искористили су период примене мера заштите од коронавируса да уреде просторије и депое, те да освеже поставку.
Општина Рума/Бранислава Коњевић
Фото: Општина Рума/Бранислава Коњевић

Врата установе данас се отварају за посетиоце, где их чека нова етнолошка поставка „Ентеријер куће војвођанског стила с краја 19. и почетком 20. века”.

- Спаваћа соба откупљена је у Голубинцима, а веома вредна трпезарија откупљена је из приватне колекције Живка Сазданића. Његова супруга је поклонила музеју порцелан који се налази у трпезарији. Покућство и сви остали предмети су део етнолошке збирке Завичајног музеја - казала је директорка Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.

Практично цело крило Завичајног музеја преуређено је, а преплићу се историјске, уметничке и етнолошке поставке. Почетком марта отворена је поставка старинске учионице, а отворен је и изложбени депо у коме су најразличитији предмети музејске вредности.

Фото: Општина Рума/Трпезарија из приватне колекције

Вечерас од 19 сати, заказано је отварање ретроспективне  изложбе фотографија нишког уметника Ивана Хаџи Здравковића „Ал има љубави моје”, а за 25. јун планира се промоција два броја музејског Зборника. Ускоро ће бити представљена и монографија „Споменичко наслеђе Рума”, коју је Завичајни музеј издао уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и Општине Рума. Поводом представљања монографије биће постављена и изложба споменичког наслеђа.


Муралисти на ликовној колонији

Ликовна колонија „Борковац” биће овог лета другачија. Подстакнути младим ствараоцима који по Руми осликавају мурале, организатори ликовне колоније одлучили су да у њеном раду учествују и муралисти.

- Наравно њихови радови неће моћи да се изложе у музеју, али свакако принцип настанка, идеје, нацрта и цртежа биће приказан и на изложби - закључила је Бранислава Коњевић.


Директорка је најавила да ће ускоро почети уређење дворишног простора музеја, те ће се летњи програми одржавати у обновљеном лапидаријуму. Музеј заједно са Културним центром, Градском библиотеком и Туристичком организацијом у јулу и августу организује Културно лето.

Завичајни музеј је позвао све грађане да старе предмете, који им заузимају простор или им уопште не требају, донесу у музеј где ће кустоси утврдити има ли предмет музејску вредност и ако има уврстити их у збирке. Са грађанима ће бити потписан уговор и поред сваког таквог предмета биће написано ко га је поклонио.

В. Х.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести