Сами равнају атарске путеве у Бачком Петровцу

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: На Општинском већу, први пут од када је на челу бачкопетровачке општине Срђан Симић, донете су и мере аграрне политике и подршке руралном развоју.
Bački Petrovac Foto: R. Hadžić
Фото: Бачки Петровац Фото: Р. Хаџић

Реч је о субвенционисању краткорочних кредита пољопривредника и покривање једнократне камате, односно накнаде од локалне самоуправе.

- Пољопривредници ће моћи да конкуришу на износе до 500.000 динара, које ће субвенционисати локална самоуправа, док ће кредите давати комерцијалне банке које се пријаве за ту врсту посла- каже Срђан Симић. - Иницијатива и потреба потекла је од разговора са пољопривредницима, који код нас организовано функционишу кроз Клуб пољопривредника, највише у Бачком Петровцу, али и у осталим насељима Кулпину, Гложану и ускоро и у Маглићу.

Са пољопривредницима се разговара о комплетној аграрној политици, од субвенционисања камата за краткорочне кредите, преко уређења отресишта и атарских путева, што ће бити рађено ове године.

- Они сами равнају путеве, што Општина помаже, али смо недавно организовали и трибину са Агенцијом за безбедност саобраћаја и локалном полицијском станицом, јер су и они често угрожени учесници - каже Симић. - Са Клубом пољопривредника имамо изузетну сарадњу и комуникацију, а оно што је важно и кључно за развој пољопривреде су мере подршке Покрајинске владе и других институција, који директно помажу пољопривреднике и локална самоуправа им сугерише на које конкурсе могу додатно да обрате пажњу, организујемо и додатне трибине са Покрајинским секретеријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Развојни фонд Војводине о свим мерама које су њима потребне.

Од Клуба пољопривредника се очекује да се обрате за све што сматрају да им може помоћи локална самоуправа, тако и Канцеларија за локални и економски развој, Одељење за урбанизам, тако и пољопривреду.

М.Стакић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести