САВЕТ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ О ДЕШАВАЊИМА У ХПТШ „УРОШ ПРЕДИЋ” У ЗРЕЊАНИНУ Пуна подршка иницијативи Градске управе

ЗРЕЊАНИН: Савет за образовање Града Зрењанина дао је пуну подршку Градској управи и градоначелнику Сими Салапури, који су иницирали измену Покрајинске скупштинске одлуке о броју и просторном распореду јавних средњих школа на територији Војводине, у делу који се односи на Зрењанин, а тиче се Хемијско – прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“.
1
Фото: Ж. Балабан

Подсетимо, ова школа је недавно добила допис, који је потписао градоначелник Симо Салапура, а у коме се наводи да Градска управа није сагласна са планом уписа ученика у први разред средње школе по образовним профилима за наредну школску годину. Град је уједно предложио да се образовни профили из ове школе изместе у Медицинску, Средњу пољопривредну и Техничку школу у Зрењанину, о чему треба да се изјасни и Покрајина. Уколико би предлог градске власти био прихваћен, то практично значи да би од наредне школске године школа „Урош Предић“ престала са радом.

На седници Савета за образовање разматрана су дешавања у вези са ХПТШ „Урош Предић” и тим поводом је заузет једногласан став чланова овог тела, који су дали пуну подршку иницијативи Градске управе и градоначелника.

– Приметан је континуиран пад броја ученика стасалих за упис у средње школе. Негативан тренд пре свега погађа средње стручне школе у којима се морају обезбедити услови за школовање ученика на образовним профилима који су конкурентни на тржишту рада и потребни привреди. Стога Савет за образовање подржава иницијативу Градске управе и градоначелника у жељи да се створе услови за школовање средњошколаца које ће бити савременије, ефикасније и прилагођеније времену у којем живимо – наведено је у саопштењу. 

Фото: Ж. Балабан

Констатовано је да су, после анализе вишегодишњег пада заинтересованости ученика за упис у школу „Урош Предић”, изнети чињенични и правно могући начини рационалнијег и економичнијег коришћења просторних и техничких капацитета школа. 

– Предложеним мерама се омогућава неометан наставак школовања ученика и не угрожавају се радна места наставног и ненаставног кадра, који је тренутно запослен у ХПТШ „Урош Предић”. Такође, оваквим предложеним мерама се не гасе постојећи образовни профили – навео је Савет за образовање.


За сутра најављен штрајк упозорења

Синдикат просветних радника Хемијско – прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“ из Зрењанина донео је одлуку да организује штрајк упозорења, сазнаје „Дневник”. Штрајк упозорења у овој школи биће организован сутра, тако што се неће одржати први час у преподневној смени. Штрајкачки захтев чланова синдиката и свих запослених је да градоначелник Зрењанина Симо Салапура опозове иницијативу о измени мреже школа упућену Покрајинском секретаријату за образовање и став о неслагању са планом уписа ученика у школи „Урош Предић“ за наредну школску годину.


У саопштењу се додаје да ће, уколико надлежни покрајински орган донесе Одлуку о измени и допуни Покрајинске скупштинске одлуке о броју и просторном распореду јавних средњих школа на територији АП Војводине, град Зрењанин и одговорна лица овакав вид трансформације подржати свим неопходним финансијско-материјалним средствима и предузети све неопходне кораке уз додатну стручну и професионалну помоћ и подршку за неометано и сигурно очување радних места запослених.

– Очекујемо да ће, уколико буде донета оваква одлука, руководства школа у које ће се постојећи образовни профили изместити, учинити све да се ови смерови популаришу и представе будућим ученицима као прилика за перспективно запошљавање. Са друге стране ће за запослене које преузму из ХПТШ „Урош Предић”, створити подстицајне услове за даље усавршавање и неометан рад –  закључио је Савет за образовање. 

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести