Сећање на депортацију и жртве холокауста

БАЧКА ТОПОЛА: Поводом 72. годишњице депортовања 423 Јевреја из Бачке Тополе у концентрационе логоре смрти, приређена је комеморација на Јеврејском гробљу.

Пре трагичних историјских дешавања, како је истакнуто на комеморацији, Јевреји су били радни и богати становници Бачке Тополе и на тај начин учествовали у развоју локалне заједнице.

Председник општине Бачка Топола Габор Кишлиндер је предочио да је страдање јеврејског народа уједно било и страдање Бачкотополчана, те да се историја не би поновила, генерације које стасавају треба васпитавати у духу солидарности, хуманости и поштовања свих невиних жртава холокауста.
Заменик амбасадора Израела у Србији Итај Милнер рекао је, да је Бачка Топола за њега посебно место, јер пријатељски народ чува успомену, сећање и баштину Јевреја.

Захваљујући удружењу „Филм Музеј” пре 15 година почела је ревитализација Јеврејског гробља у Бачкој Тополи, а пре четири постављен је и меморијални зид, на који су венце јуче положили заменик амбасадора Израела, потом председник општине Бачка Топола, представници Јеврејске општине Суботица, чланови породице Ледерер, потомци Јевреја који живе данас у Израелу, те представник Националног савета Мађара у Суботици Атила Баби и чланови удружења „Филм Музеј”.

М. Мр.

 

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести