Седам пехара из Новог Сада отишло у Стапар и Дорослово

СОМБОР: О пријатељству два села у сомборском атару, Стапару и Дорослову, препричавају се легенде, од оних у којима су једни друге, бивајући насељени кадгод искључиво српским, односно мађарским живљем, спашавали од сваке ратне салауке која је тутњала војвођанском равницом.
Slobodan i Aleksandra Trnjakov
Фото: Слободан и Александра Трњаков

Преко оних о кумствима и посећивању приликом сваке сеоске славе, у случају Стапара, или имендана и кирбаја, кад је о Дорослову реч, до оних у којима доминира помоћ и сарадња у вековној преокупацији становника ова два села, пољопривреди. Кад се већ за свечарским асталом, или у каквој невољи, не раздвајају, не маре Стапарци и Дорословчани да се и на пољопривредном сајму новосадском појаве, ако ни због чега, а оно да би, као прави паорски шампиони, једни другима честитали на успесима, добрим приносима и умећу.

Деценијама уназад пољопривредници из Стапара и њима суседног, готово братског села, Дорослова важе не само за узорне домаћине, већ и за рекордере у ратарској и сточарској производњи. Недавни наступ Стапараца и Дорословчана на 85. Међународном пољопривредном Сајму у Новом Саду не само да им је овај статус учврстио, већ су освајањем чак седам шампионских пехара на овој престижној агро-смотри, чиме не могу да се похвале ниједна два суседна села из исте општине, доказали да и даље напредују.


Од Сомбора макар градски банер

Како су овогодишњи шампиони Међународног пољопривредног сајма из Стапара и Дорослова сами истакли, већ ових дана почињу припреме за следећу годину и нове наступе, а како кажу, остаје им жал што попут других излагача и такмичара нису имали видљивију, макар маркетиншку, подршку града Сомбора из чије околине долазе, какав плакат или банер. Јер и варошани би се њима требали поносити.


У жељи да њихов успех не остане потпуно без ођека и у средини у којој живе и стварају, пољопривредни шампиони су уприличили скормну презентацију својих успеха. Тако је и овдашња јавност, поред оне сајамске, имала прилику да се упозна са Албертом Варгом, који се са Сајма и ове године вратио као лауреат у узгоју генетског материјала у свињогојству. Наиме, за три нераста расе „дурок“ , „пиатрен“ и „ландрас“, узгојених на његовој фарми Варга је добио шампионске пехаре. Њему уз бок је стао Стапарац Ненад Радин, који је и са овогодишњом колекцијом од пет назимица расе „велики јоркшир“ постао славодобитник Међународног пољопривредног сајма освојивши такође шампионски пехар.

Као и у случају њиховог комшије Варге, чак три одличја завршила су у и иначе препуним витринама стапарске породице Слободана Трњакова, и то у категорији вожње спретности двопрега и четворопрега. Успех је тим већи када се зна да су образ породици Трњаков, али и целом Стапару, осветлали они на којима почива будућност овог села. Наиме, млађи Слободанов син, иначе студент прве године новосадског Пољопривредног факултета Драган Трњаков је управљајући запрегама липицанера из породичног узгоја, супериорно освојио прва места у обе категорије, односно у вожњама двопрега и четворопрега, док је његова сестра Александра, тек ученица првог разреда Средње економске школе у јуниорском разреду освојила треће место, односно бронзани пехар намењен славодобитницима у вожњи двопрега. Да тријумф Трњакова буде и већи, спречио их је пех најстаријег Слободановог сина, Љубомира (студента треће године новосадског Пољопривредног факултета), који је након почетних, беспрекорно одвезених десет капија изгубио концентрацију и остао без пласмана на победничком постољу, које је по оценама гледалаца и умећу које је приказао, заиста заслужио.

М. Миљеновић


Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ уз подршку „Дневника“. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Сомбор.

EUR/RSD 117.9519
Најновије вести