Села ће заузети зрењанинске буџетске позиције

ЗРЕЊАНИН: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић посетио је, заједно са сарадницима, четири села на територији града - Перлез, Книћанин, Фаркаждин и Ченту.
Gasifikacija završena u Knićaninu, a nastavlja se u ostalim selima Foto: Dnevnik.rs
Фото: Гасификација завршена у Книћанину, а наставља се у осталим селима Фото: Дневник.рс

Главни разлози ових посета селима, којих ће бити и у наредном периоду, јесу припреме за израду буџета Града Зрењанина за наредну годину и заједничка планирања активности у сваком од насељених места.

- Радимо на изради буџета за идућу годину и желимо да се на лицу места упознамо са потребама грађана. Неке активности у селима можемо да планирамо буџетом у наредној години, а неке ћемо, као капиталне, планирати за дужи временски период, од четири године - казао је Јањић.

Он је навео да се локална самоуправа труди да уређује град, али и да свако село треба да има сличне услове за живот.

- Желимо да и деца у селима могу да иду у јаслице и вртић и да успешно раде спортски клубови. Нисмо у том послу неуспешни, напротив. У сваком селу реализујемо значајне инвестиције, а посебно су велике оне које се тичу гасификације у ова четири места која смо обишли. То су вишемилионске инвестиције. Само у Перлезу ће бити уложено више од два милиона евра - рекао је Јањић.

Он је указао и да ће, како је то било и ранијих година, за сеоске месне заједнице и пројекте које сами предлажу, бити опредељена додатна средства.

- Из буyета града издвајамо 132 милиона динара само за функционисање месних заједница, односно за плате секретара, комуналних радника, пољочувара и осталих радника које имају. То је без инвестиција. Са инвестицијама је то много више средстава. Очекујем да ти износи у следећој години буду много већи - истакао је градоначелник Јањић.

Председник Савета Месне заједнице Перлез Драган Тошић подсетио је да је у овом селу до сада изграђено око 50 одсто мреже за плин. Он је најавио још неке велике пројекте, попут изградње фекалне канализације и атарских путева.

Конструктивни разговори вођени су и у Книћанину, где је градоначелник обишао новоизграђени храм и где је завршена гасификација села, а предстоји прикључење мештана на гасну мрежу. Представници месне заједнице указали су на проблем недостатка канализације и процедура око издавања у закуп обрадивог земљишта, као и санирања штете на усевима након обилних падавина. Исказали су и потребу за поправком коловоза, тротоара и асфалтирањем неколико улица, као и за изградњом капеле на месном гробљу.

У Фаркаждину је у току градња еко-чесме и реновирање Дома културе, црквеног дома, сале у месној заједници и фудбалског игралишта, а мештани су указали на проблем објеката склоних паду у близини основне школе, на недостатак пешачких стаза уз магистрални пут кроз село и расвете у парку у центру места.

Ж. Балабан

Парк у Ченти ауто-полигон

У Ченти постоји проблем водоснабдевања, недостатка бунара и неисправног водоторња, као и дотрајале столарије на згради основне школе. Град је подржао договор Месне заједнице Чента и инвеститора из Београда око изградње полигона за ауто-школу који би се користио и као дечје игралиште с уређеним зеленим површинама, а указано је и на потребу даљег уређења центра села и наставак поплочавања пешачких стаза. Планира се и даље асфалтирање улица.

 

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести