Шест хиљада сармица дочекало посетиоце (Фото)

БАЧКА ТОПОЛА: Футог има Купусијаду, Турија Кобасицијаду, а Бачка Топола већ пету годину за редом подиже свој бренд- Сармијаду.
sarmijada foto jelena ivanovic-25.jpg
Фото: Dnevnik.rs

На бачкотополском Вашаришту јуче је одржана „Сармијада“, а процењује се да је кроз целодневну фешту прошло више хиљада посетилаца. Ове године пријавило се 69 екипа жељних да покажу чији специјалитет је најбољи. Од већине се могло чути да је традиционална рецептура ипак најсигурнија, како би сви били задовољни - и жири и такмичари, али и посетиоци, који су јуче стрпљиво чекали да се сармице укрчкају и поделе.

Председник Удружења „Ориго“, организатор ове манифестације Хуба Телгеши каже да је ово пета „Сармијада” по реду и да постаје већ бренд Бачке Тополе, као футошка „Купусијада“.

"Пошто смо сви велики љубитељи сарме, а хтели смо да покренемо једну овакву манифестацију у нашој средини, тражили смо по интернету и нисмо нашли да се игде одржава оваква приредба, те смо се лако одлучили за тако нешто", каже Телгеши за „Дневник“.

Тражили су организатори већи простор и ове године први пут одржали манифестацију на Вашаришту, јер лане није могла да прими све посетиоце. Показало се да је процена организатора била добра, овај пут још више љубитеља сарме и забаве на отвореном окупио се у сунчану недељу у Тополи.

Сваке године се пријављивало све више и више екипа, а ове године рекордних 69, потврђује Телгеши и додаје да им је циљ да шире њихову причу и да у целој земљи постану познати по „Сармијади”:

"Имамо такмичаре из целе Војводине, Новог Сада, Апатина, Сомбора, чак и из Београда имамо једну екипу, наравно Бачка Топола и сва околна места су ту сваке године. Прошле године смо имали међународни карактер, међутим то ове године није случај", каже Телгеши.

Осим више врста сарми, укључујући и посне, одржана су и такмичења у рендању купуса, ипак акценат је био на дружењу и музици која се могла чути са главне бине, када су наступали тамбуираши и фолклорни ансамбли.

Пет чланова жирија оцењивало је 69 врсти сарми, а судило се по изгледу, мирису, укусу, густини, боји, зачинима, да ли су месо и пиринач скувани како треба. Судија и кувар Андраш Талпаи из Малог Иђоша помагао је Општинском удружењу одгајивача коза Мали Иђош које се такмичило у кувању сарме и каже да ако се овако настави „Сармијада” ће дефинитивно постати бренд Бачке Тополе. Он процењује да је на Вашаришту јуче било две хиљаде посетилаца. Занимало нас је како петоро чланова жирија може да оцени 69 врсти сарми, пошто је било и посних, и оних прављених на црепу, у таландари или дубоким казанима.

"Ја до 20 сарми могу да пробам и онда више не могу, нема теорије, после тога се губи укус, мирис, али направићемо редослед", каже Талпаи кроз смех.

Илијаш Карољ из Темерина први пут је на Сармијади и каже да је спремио око 200 сарми.

"Некад смо у Бачку Тополу долазили на Пасуљијаду, али ово је лепше",каже Карољ.

Куварица Хајналка Њомтато из Телечке код Сомбора, кувала је сарме за мотораше из Бачке Тополе, јер је мајка једног од бајкера.

"Скувала сам 25 комада и још једна девојка 70 и сигурно ће се све појести", каже Хајналка и додаје да она кува напамет, и да јој рука сама иде када зачињава.

Председник мото клуба МК „Синови севера“ из Бачке Тополе Зоран Цветковић каже да су куварицу бирали тако што су пре две недеље били на прослави Дана села из ког је Хајналка, пробали њену сарму и одушевили се.

Кристијан Навај из Бачке Тополе и Боривоје Гујаница из Београда искористили су прилику за дружење:

"Сармијада се већ прочула, долазе гости из целе Србије. Ми се такмичимо трећу годину за редом и замотали смо 55 сарми у два котлића. Рецепти су нам један буњевачки и један српски", каже Навај.

Катица Ромода из Суботице, иако има 74 године, каже да кува по мамином рецепту, је вели, стари рецепти су проверени и најбољи.

Драгана Стојановић из Суботице је први пут на Сармијади, а спремила је 160 сарми.

"Направили смо домаћу српску и посну сарму", каже Драгана, а њен помоћник додаје да су већ добили награду и то ону најлепшу од публике.

Арпад Ђери из Бачке Тополе каже да је његова екипа спремила традиционалну сарму у црепу и то је посна сарма.

Осим сарми, на манифестацији било је забаве и за малишане, те су могли јахати коње, скакати на трамбулини, а ко је желео да се заслади, ту су биле и палачинке, куглофи, разни колачи с маком, али и кестење као најава зиме. Највише сарми скувала је екипа из Бачке Тополе и то 953 комада, а њихов глави кувар је Бела Шишка.

"Дан раније смо припремали три сата, и данас мотали још два и по. Додајемо кобасице, мало лука и то на крају испадне одлично", каже Шишка и додаје да је укупно спремљено 6.000 сарми за посетиоце.

Глумица Розалија Бата из аматерског удружења глумаца „Мара“ Бачка Топола пре две године однела је победу, јуче је била само гост, али каже да и није важно ко ће победити, јер је дружење ипак најбитније.

Мангулица тајни састојак

Кувар Андраш Талпаи из Малог Иђоша рекао нам је његов рецепт за одличну сарму:

"Сланина од мангулице се умеша у млевено месо. Стављам мајоран, то је нешто ново, поред свих обичних зачина који иду по рецепту, со, бибер, црни и бели лук, мало паприке и шунке, као и ситног купуса на дно котлића. Запршка од паприке и брашна, крчка се полако са мало сока и прсте да полижеш", каже Талпаи

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести