СКЦ „Свети Сава” у славу Видовдана приређује предавања у Суботици

СУБОТИЦА: Српски културни центар „Свети Сава” организује низ догађаја у оквиру програма „У славу Видовдана”. За вечерас у 19 сати заказана је историјска трибина „Русија и Балкан у прошлости и сада”.
1

Говориће др Славенко Терзић, бивши амбасадор Србије у Русији и Туркменистану, српски историчар, дописни члан САНУ и научни саветник Историјског института САНУ.

За сутра у исто време, заказана је промоција књиге „Српске земље пре Немањића од 7. до 10 века”, којој ће присуствовати  аутор Марко Алексић, који је прикопио све расположиве писане податке о Србима од 7. до 10. века попут папиног писма кнезу Мутимиру из 873. године, дела византијских историчара, франачких летописаца и локалних далматинских хроника у којима су се сачувале вести и данас изгубљених списа, али и утврђења, насеља, цркве и друга археолошка сведочанства из овог раздобља.

Међу њима су и до сада непозната открића, попут постојања велике камене грађевине из око друге половине 8. века са особинама владарске палате или низа цркава из истог времена које би представљале најстарије познате хришћанске храмове на простору насељеном Словенима и које сведоче да се покрштавање Срба одиграло доста раније него што се до сада веровало. Ови и други налази откривени на простору најстаријих српских земаља, говоре о предметима и материјалној култури која је била знатно развијенија него што се претпостављало.

Књига осветљава и збивања у овој епохи на ширем европском простору, попут освајања Карла Великог, настанка франачког царства, првих векова Ислама, словенске експанзије на континенту, мисије Ћирила и Методија, најстарије словенске писмености или појаве Викинга.

Уочи Видовдана, у суботу, 27. јуна, у 19 сати биће одржана духовна трибина „Видовдан-непрекидан испит српске зрелости”. Гост је протонамесник, војни свештеник, Ђорђе Стојисављевић.

В. Х.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести