Школи потребан нови кров: Новца нема, али има првака

НАДАЉ: У Основној школи „Жарко Зрењанин Уча” од 173 ђака, нема ученика који није укључен у неку од секција. 
OŠ Žarko Zrenjanin Uča Nadalj/V. Fifa
Фото: В. Фифа/Од јесени у први разред крећу 22 Ђака

Премда целокупан наставни кадар, осим две учитељице из Надаља, на посао долази из седишта локалне самоуправе Србобрана, али и из Новог Сада, Бечеја и Бачког Градишта, предавачи после часова не журе кући, већ остају с децом, да би се посветили њиховим склоностима, подстицали их и развијали.

- Мала смо школа и доста с децом радимо - каже директорка Бранислава Станаћев. - Рад у секцијама је подељен у две групе, за ђаке нижих и виших разреда. Имамо драмску секцију, спортску – фудбал и одбојку, шаховску, математичку, енглеску радионицу, астрономску секцију и калиграфску, те такозвани мали хор, за ђаке до четвртог разреда и велики, од петог до осмог разреда.

По речима директорке сваке године ђаци одлазе на општинска и окружна такмичења и постижу различите резултате, али у спортским секцијама, каже, доспевају на републичка такмичења и ту ученици постижу увек прва три места.

- Школа има фискултурну салу преуређену од некадашњег биоскопа и потпуно прилагођену настави физичког васпитања. У склопу школе , коју иначе, чини стари и нови део објекта, је изграђени спортски терен, па чим дође лепо време, ђаци наставу физичког васпитања имају напољу -истиче директорка.

Доста добро је, вели , школа и опремљена. Свака учионица има компјутер, информатички кабинет са око 40 рачунара, од 1. септембра уведен је електронски дневник и отворен родитељски налог па родитељи у сваком тренутку могу да буду упознати с оценама и изостанцима.

Фото: В. Фифа/Директорка школе Бранислава Станаћев   

Уз добре ствари иду и оне с којима се „није хвалити”, али их никако не треба заобилазити.

- На старом делу зграде кров прокишњава на више места, и док се не санира не вреди ништа друго започињати или улагати - наглашава директорка Бранислава Станаћев.  - Више пута смо конкурисали код Покрајине и страних фондова, да би обезбедили новац за реконстуркцију, али још нисмо успели да га добијемо. Тек када се кров среди онда би било потребно школу окречити. Затим, треба реновирати и четири тоалета на спрату, два мушка и два женска. Плочице отпадају и  закључани су , а ђаци користе два тоалета у приземљу зграде. Старом делу објекта потребни су и нови прозори. Неки од њих су толико неупотребљиви да су закуцани.

Док се новац не обезбеди, директорка  с поносом истиче да ће у Надаљу од јесени у школским клупама бити 22 првака, док је прошле године било у први разред уписано 25 ученика.

-За мало место као што је Надаљ, гледајући прилике у другим селима, имамо одлично бројно стање  - каже директорка. - Сада имамо по једно одељење сваког разреда, а само трећи разред има два одељења.

З. Делић

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести