Социјално предузетништво у србобранском „Бисеру”

СРБОБРАН: Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама општине Србобран „Бисер“ постоји од 2004. године када се бавило само радионицама које су окупљале децу.
1

Они су данас већ одрасли људи и од тада је с њима и њиховим родитељима „Бисер” прошао дугачак пут, пратећи их с развојем услуга, да би данас били једнаки са онима који немају сметње у развоју.

Директорка Удружења „Бисер“ Славка Попић каже да су деца која су долазила у Удружење 2004. године кренули као школарци, да би завршили средњу школу, а данас су ангажовани у оквиру јавних радова сваке године.

- Социјално предузетништво је један сегмент нашег рада, који развијамо. У оквиру тога се бавимо и органском производњом поврћа, правимо сапуне, имамо креативне радионице које такође имају своје производе и ту су ангажоване особе које су завршиле средњу школу и млади људи који могу да раде и коју су радно способни - истиче Попић. –Остали корисници нашег Удружења који су без радне способности су укључени у рад у оквиру Дневног боравка, кроз радну терапију, такође, повезану са социјалним предузетништвом.

Пре десет година „Бисер” је почео да даје услуге дефектолога, логопеда, као и услуге раног третмана, коју примењују за децу од момента рођења до поласка у школу, односно док год се сматра да деца имају потребу.

- У ту услугу су укључене Предшколска установа, Дом здравља, школе које нам упућују децу за коју сматрају да им је потребна додатна подршка. Имамо дефектолога који ради са децом на српском и мађарском језику и то је покривена услуга као социјална заштита, а то смо све урадили, јер Србобран не може да испуни стандарде којима би задовољили услугу дефектолога преко здравствене заштите као примарне здравствене заштите, јер немамо довољан број становника, али потреба има- истиче Попић. –Имали смо период да деца уопште нису користила ту услугу и онда је у школи долазило до великих проблема, јер просто ни деца, ни наставници нису могли да се снађу.


Лични пратиоци за деветнаесторо деце

Дневни боравак овог удружења организован је као лиценцирана услуга од 2016. године.

- Пружамо услуге за 20 корисника са различитим сметњама и степенима подршке. У оквиру Дневног боравка раде три дефектолога, медицинска сестра, радни инструктор, стручни радници, укупно осморо запослених и два ангажована радника по уговору о делу- каже Попић. –Запослене који су у Дневном боравку 70 одсто радног времена, ангажујемо и на осталим услугама, а то су услуге личног пратиоца које пружамо за 19-оро деце са територије наше општине и чекамо да и та услуга буде лиценцирана, за шта смо захтев поднели крајем прошле године. Чекамо још само инспекцију да нас посети и да добијемо лиценцу, јер смо све услове испунили.


Тада је „Бисер“ кроз пројекат које је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покренуло услугу раног третмана, тврди Попић, и то је данас услуга која се остварује путем јавне набавке, као и лиценциране услуге.

 М. Стакић

Фото: Удружење за помоћ МНРО Бисер Србобран

Пројекат „Непристрасно и без дискриминације у Србобрану” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Србобран. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести