Сомбор: Медијација у привредним споровима, уместо суда

СОМБОР: Као израз све боље сарадње локалне самоуправе и привреде у сомборској Регионалној привредној комори је одржан састанак Парламента привредника у проширеном саставу на тему „Како одржати виталност компаније и консолидовати пословање“.
1
Фото: Dnevnik.rs

Ово је други у низу од 17 планираних скупова који ће бити одржани широм Србије, а којим је започела реализација друге фазе програма који ПКС спроводи у сарадњи са Министарством привреде, Министарством правде, Међународном финансијском корпорацијом – чланицом Групе Светске банке, уз подршку Владе Швајцарске, коју представља Швајцарски секретаријат за економске послове.

Отварајући скуп директор РПК Сомбор Зоран Булатовић је истакао да је циљ програма смањење ризика пословања и унапређење оквира и праксе несолвентности, што ће допринети побољшању положаја поверилаца, заштитити пословања економски одрживих компанија, као и већој сигурности за нова улагања.

- Посебна пажња у програму посвећена је мерама и поступцима за очување виталности компанија, правовремено реаговање на захтеве тржишта, избегавање кризе, оздрављење и реструктурирање пословања и решавање проблема коришћењем расположивих инструмената на које програм указује- рекао је директор Булатовић.- ПКС је посебно посвећена развоју медијације, јер је овај поступак препознала као један од расположивих инструмената консолидације пословања својих чланова. Првенствено медијацију у привредним споровима, али и у поступку споразумног финансијског реструктурирања стечаја.

Због тога је закључен споразум о сарадњи са Привредним апелационим судом, а заједнички циљ је да се медијација приближи привредницима, да се довољно промовише, како би је привредници препознали као бољи, бржи, једноставнији и кориснији пут од парница, при решавању спорних односа.

Обраћајући се привредницима и медијима сомборска градоначелница Душанка Голубовић је подсетила на добру сарадњу Града и РПК Сомбор, изразивши спремност градске управе да узме активно учешће у свим програмима и пројектима од значаја за привреду.

- Један од најзначајнијих послова локалне самоуправе је сигурно стварање услова за привредни развој Сомбора, те смо се и до сада трудили да се привреда више укључи у рад локалне самоуправе, односно да се што  више чује глас привредника, оно шта је неопходно за опстанак и рад компанија, едукацију запослених и друго. У том смислу, трудимо се да на максимално транспарентан начин користимо све буyетске приходе да из тога привреда осећа своје бенефите, како би привредни раст града био стабилан - истакла је градоначелница у свом обраћању, додајући да је зато ово значајан вид сарадње, како би се допринело да услови пословања у Сомбору буду што квалитетнији.

М. Мћ

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести