Сомбор: Скоро три милиона квадрата чистили од амброзије

СОМБОР: Сомборски комуналци, тачније радници ЈКП „Зеленило“ упорно се боре са једном од најопаснијих коровских биљака, алергена, амброзијом, па је само током овог лета покошено безмало три милиона квадратних метара јавних површина у покушају да се заузда ова агресивна биљка.
1
Фото: Много посла за раднике „Зеленила“ овог лета

Како кажу у овом предузећу до средине августа су обављена четири круга кошења амброзије, али тримери и косачице не мирују, пошто су радници „Зеленила“ наставили и ових дана да обилазе и косе сва жаришта и подручја угрожена амброзијом у Сомбору и околини.

Рачуница каже да је током ове године у Сомбору  и његовој околини покошено чак 2.831.165 квадратних метара површине угрожене амброзијом, а средином јуна је отпочела овогодишња кампања косидбе амброзије, све агресивнијег алергогеног корова који, из године у годину,  осваја нове површине и причињава озбиљне здравствене проблеме грађанима. Тако је по налогу надлежних градских органа, кампања отпочела од Роковачке шумице и околине ОШ „Доситеј Обрадовић“, настављена је дуж Стапарског пута (код обилазнице), пута за Чичове, у Ненадићу и на Безданском путу, тако да је само у првом кругу, машински и ручно, покошена површина нешто мања од 255.000 квадратних метара.

Рачуница каже да је током ове године у Сомбору  и његовој околини покошено чак 2.831.165 квадратних метара површине угрожене амброзијом, а средином јуна је отпочела овогодишња кампања косидбе амброзије

У другом и трећем кругу кошене су јавне површине на Новој Селенчи, у Жарковцу, Чичовима, Чонопљанском путу, део Шикаре, Гаковачки пут, Суботички пут, пут за Билић, Обзир, простор око стадиона Жак, шеталиште код Великог Бачког канала, Индустријски пут, обилазнице на Стапарском и Апатинском путу, пружни појас на Гаковачком путу, Роковачка шумица, Жак, плато код Јоргованске улице, Апатински пут-Централа, код ОШ Доситеј Обрадовић, Војвођанска улица, Нова Селенча, насеље Гоге, стаза за Ненадић, тако да је у другом кругу покошено 368.045 и 573.000 квадратних метара у трећем кругу косидбе.


Једна биљка - милијарду зрна

Разлог велике инвазивности амброзије је чињеница да једна биљка може произвести више од милијарду зрна полена који се уз помоћ ветра могу распршити на површину од више квадратних километара, при чему зрно полена задржава клијавост и до 40 година. Амброзија првенствено настањује неуређено и запуштено земљиште, а најефикаснији начин уништавања је чупање из корена, али и неговање ниског растиња утиче на затирање. У случају већих површина примењује се и редовно кошење до пет центиментара изнад земље, а само понекад и третман тоталним хербицидима.


У четвртом кругу је на удару била алергенска инвазивна биљка на Стапарском путу, плато „Јаме“ код ОШ „Доситеј Обрадовић“, путу Буковац-Чичови, Апатинском и Стапарском путу, Музеју Батинске битке, Безданском и путу Ненадић-Гаково, шумици код Хиподрома и обилазнице, као и на ободним деловима Сомбора (МЗ Млаке), Мајевици... тако да је у четвртом кругу косдибе окончаном 8. августа, ручно и машински покошено додатних 588.374 квадратна метра.

М. Миљеновић

Пројекат “Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести