Спас за орла белорепана у хранилишту код Арадца

АРАДАЦ: У близини Арадца прави се хранилиште за птице грабљивице. Радови на терену су завршени, чека се употребна дозвола и ускоро ће овај објекат бити у функцији.
1
Фото: Сточари ће овде моћи да донесу угинуле животиње уз потврду ветеринара

- Ово хранилиште је у непосредној близини Специјалног резервата природе „Ритови доњег Потисја“, у арадачком атару. Намењено је, првенствено, за очување орла белорепана, али и других грабљивица, као што су орао мишар и друге птичје врсте – каже руководилац чуварске службе у Установи „Резервати природе“ у Зрењанину Стево Чорокало.

Пројекат реализује Удружење грађана „Локални едукативно еколошки изазов“, а подршку дају „Резервати природе“, Јавно предузеће „Војводинашуме“ и Ловачко удружење Зрењанин. Након прибављених дозвола и услова, радови на терену су започети и завршено је постављање ограде око будућег хранилишта. Сада се чека завршни документ, дозвола из одсека за ветерину, при ресорном министарству.

- Очекујемо да хранилиште буде ускоро у функцији, јер период храњења започиње у новембру и траје до марта. То је овде неопходно јер у овом делу резервата имамо седам активних парова орла белорепана, и то пет са банатске и два са бачке стране. А млади орлови након изласка из гнезда нису сналажљиви и, ако немају довољно хране, угину. Због тога је изношење хране у хранилиште за њих спасоносно – напомиње Чорокало.

Он каже да ће ту бити гозбе и за остале птице грабљивице.

-Не треба заборавити ни бенефете за локално становништво, првенствено за сточаре. Они ће убудуће моћи комфорно да се реше лешева угинуле стоке. Уз потврду ветеринара да грло није било заражено, моћи ће да уступе леш животиње за потребе хранилишта и да избегну трошкове – напомиње Чорокало и каже да је формирање овог хранилишта добар пример вишеструке сарадње на локалу.

Ж. Балабан

Пројекат „Зрењанин актуелно” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Град Зрењанин. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

Fotopresss
17.11.2019 • 10:56
Ranije su se slično radili šinteri...Ali blizu naseljenog mesta to nije preporučljivo iz više razloga.Ali projekat je projekat treba da opravda svrhu...A i troškarenje para svih nas...
EUR/RSD 117.5703
Најновије вести