Спасовдан у Суботици без литије

СУБОТИЦА: Суботица је своју славу Спасовдан ове године дочекала без традиционалне литије кроз центар града, поштујући мере предострожности Владе Србије, али су се православни верници окупили у свом Храму Светог Вазнесења Господњег из 1726. године и прославили празник коме је црква посвећена скоро пуна три века.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

У саопштењу градске управе наводи се да је празничној литургији присуствовао и градоначелник Суботице Богдан Лабан, који је нагласио важност данашњег дана јер је данас, на Спасовдан, донета једногласна одлука одборника да се у најсевернијем граду Србије, подигне споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, чија је војска ослободила Суботицу 13. новембра 1918. године.

Лабан је рекао да висок ниво слоге представника различитих политичких опција око овог питања показује колико је личност „чика Пере" и век након смрти поштована међу свим нацијама које су кроз ослобођење и уједињење ушле у његову Краљевину Србију.

Лабан је најавио да ће спопменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у центру Суботице бити подигнут до 2021. године, када се обележава век од његове смрти.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести