Стара Пазова групише капацитете за иновације

СТАРА ПАЗОВА: Министарство за иновације и технолошки развој у анализи иновационих потенцијала Србије утврдило је да у локалним заједницама постоје значајни капацитети за развој иновационог екосистема Србије, поред осам регионалних старт- ап центара у Србији за које је лане обезбедило 250 милиона динара, улаже се у још седам-осам центара.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тако је у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Срем организована конференција на којој је представљен пројекат „Регионални центар за одрживи развој Срема - Прва фаза: Успостављање иновационог Старт-ап центра Стара Пазова”. Основни циљ пројекта је да се на територији Сремског округа успостави регионални оквир за подршку иновационог одрживог развоја.  За Регионални центар за развој Срема обезбеђена су два хектара у Сремској Митровици. Док ће се центар у Пазови бавити  енергетском ефикасношћу и обновљивим изворима енергије, митровачки центар имаће три подцентра: за иновације у области пречишћавања отпадних вода, екоиновације у области ефикасности комуналне енергетике и збрињавања отпада и иновације у области производње хране и зелене економије. Старт ап центар у Пазови је прва фаза, док ће у другој фази бити комплетиран центар у Митровици, а потенцијали ће бити компатибилни и допуњаваће се. Посебан фокус је на заштити животне средине, рационалном коришћењу енергије и развоју система за наводњавање.

Представницима развојних институција, предузетницима, новинарима о пројекту су говорили проф. др Радослав Галић и проф. др Бојан Лалић из Министарства за иновације и технолошки развој, затим, Милан Мирић и Бора Обрадовић из Развојне агенције Срем, као и Тања Мијаиловић, директорка будућег Старт- ап центра. Марина Савић, помоћник председника Општине Стара Пазова, рекла је да ће овај пилот пројекат показати предузетницима како могу иновирати свој развој, а неки млади људи покренути свој бизнис.

- Очекујемо много од регионалних старт-ап центара, а овај у Старој Пазови треба да омогући да људи чују о новим технологијама и могућностима развоја. Стара Пазова нам је значајна и да се појаве фондови који би пратили младе људе и омогућили да продају своје идеје - истакао је проф. др Бојан Лалић.

За сада је за центар у Пазови обезбеђено 40 милиона динара за адаптацију простора, 15 милиона за набавку опреме и софтвер и шест милиона динара за обуку и почетак рада.

А. Мали

EUR/RSD 117.9780
Најновије вести