Стипендије најбољим студентима Општине Пландиште

ПЛАНДИШТЕ: Општина Пландиште поделила је једнократне годишње стипендије 21 студенту у износу од по 50. 000 динара.
Najbolji studenti  Opštine Plandište dobili stipendije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Најбољи студенти Општине Пландиште добили стипендије Фото: Дневник.рс

Председник Општине Пландиште Јован Репац каже да је услов да студенти добију новчане стипендије био успех на крају године већи од 8,5, као и да су редовни студенти на државним факултетима са пребивалиштем на територији њихове општине.

- Награђивање студената увели смо прошле године и изменили правилник, јер је републички просек оцена 9, а ми смо наградили студенте и са просеком 8,5, како бисмо их мотивисали да буду још бољи - каже Репац и додаје да је ове године награђено три студента више него лане, што је ипак помак на боље.

Обавеза је била, тврди Репац, да студент потпише уговор са Општином, а не родитељ или било ко други.

- Да би задржали младе и подстакли образовање, донели смо одлуку да ученицима основних школа који путују из села плаћамо превоз, док средњошколцима субвенционишемо превоз у износу од 30 одсто, односно 5.000 динара - каже Јован Репац и додаје да локална самоуправа помаже и бруцошима који уписују државни факултет први пут, они добијају по 5.000 динара током десет месеци, односно 50.000 динара.

На тај начин, напомиње председник ове локалне самоуправе, студентима помажу у старту, при уписивању факултета, а затим, ако су вредни, такође добију новчану награду за даљу мотивацију и успехе у школовању, те на крају сваке године ако имају успех 8,5 добију по 50.000 динара.

Студентима је награде уручио Јован Репац, на свечаности у организацији кабинета председника општине и Канцеларије за младе, у просторијама КОЦ „Вук Караyић” у Пландишту. Председник Репац честитао је свима и рекао да се нада да ће се студенти након завршетка студија вратити да раде и живе у родном месту, где су увек потребни млади и стручни кадрови, и пожелео је да догодине имају још више награђених и вредних студената.

М. Стакић

Пројекат „Акценат на Пландиште” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку “Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести