Стручни скуп у Старој Пазови: Заштита деце од дигиталног насиља и одговорност одраслих

СТАРА ПАЗОВА: Стручни тим за борбу против насиља над децом Дома здравља „Др Јова Јовановић Змај” из Старе Пазове организовао је стручни скуп „Заштита деце од дигиталног насиља - одговорност одраслих”.
pazova sa skupa
Фото: Општина Стара Пазова

Како је присутним социјалним радницима, педагозима и психолозима из основних и средњих школа, предшколских установа , Форума средњих школа и других институција система, које треба да брину о овом проблему објаснила Верица Поповић, социјална радница и координаторка стручног тима, ради се едукативно и практично.

Седам чланова стручног тима је пратило програме Института за јавно здравље „Др Милан Батут”, упознати су са новим Протоколом за пријављивање насиља и прошле године је у овој сремској општини било 13 пријава насиља. Према подацима које је изнела Верица Поповић било је пет пријава вршњачког насиља у којем су учествовала деца од 15 до 17 година, а онда следи породично насиље. Она је истакла добру сарадњу на локалном нивоу са Центром за социјални рад и Црвеним крстом, као и да се тим повезао са фондацијом „Тијана Јурић” и по други пут организовао скуп са педставницима те фондације.

Присутнима је о безбедности на интернету и у животу говорио Игор Јурић, оснивач фондације. Уз обиље фотографија и филмских илустрација облика насиља над децом на интернету, Јурић је учесницима овог скупа показао бројне примере из Србије, из полицијске и животне праксе, о насиљу на интернету које је у сталном порасту па и међу децом и младима истакавши да истраживања показују да би свака четврта девојчица из виших разреда основне школе у Србији отишла на упознавање са особом која је „пријатељ” на Фејсбуку или некој другој друштвеној мрежи, а да је сваки трећи основац био  жртва неког вида електронског насиља.


Нека деца нису пронађена

Показан је присутнима и пример трговине људима преко интернета уз нагласак да добро треба проверити пословне понуде и разне примамљиве огласе, јер могу бити лажни. Фондација „Тијана Јурић” ради бесплатно проверу понуда за посао у иностранству. Игор Јурић је изнео податке да је 1.113 деце нестало 2016. од којих 46 није пронађено, а 2017. нестало је 1.334 деце од којих није пронађено осморо. Посебно је упозорио да родитељи треба да имају лозинку са својом децом у случају неког проблема и да их науче коме да се обрате за помоћ у случају потребе. Овом приликом најављено је да у оквиру фондације почиње да ради НЕТ ПАТРОЛА, са поруком да нестали не смеју бити невидљиви.


Велике су опасности због педофилије, онлајн злостављања, наговарања деце да учествују у активностима сексуалног садржаја од стране предатора разних узраста, захтеви за фотографијама и видео - снимцима недозвољеног садржаја, јер се дечја порнографија најбрже шири на интернету…

„Зато је важно да родитељи, наставници и сви који се са децом друже и раде поведу рачуна о контроли коришћења интернета, али не забранама, већ разговором, развијањем добре комуникације и стицањем поверења“, истакао је Јурић и додао да децу треба научити да не износе личне податке на интернет и „пријатељима” са мрежа, не дају адресу и податке о родитељима, али и да не износе отворено своја осећања, не улазе у групне мреже које шире мржњу према некој особи и слично, јер све то може да буде злоупотребљено.

 Говорио је Игор Јурић о томе како предатори бирају жртве нагласивши да су у великом ризику деца и млади који стављају фотографије и желе што више лајкова, они који имају преко 600 пријатеља, јер аутоматски се и даље нуде, али и они са мање од 70 пријатеља, јер их предатори процењују као усамљене и рањиве. И играње онлајн игрица носи велике опасности, указао је Јурић објаснивши присутнима да  мреже постају власници фотографија које се на њима постављају и да их могу чак и продавати, а у свету је много педофилских сајтова.      

А. Мали

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести