Сунцокрет најисплативија култура ове године: Род просечан, зарада добра

ЗРЕЊАНИН: Жетва сунцокрета у зрењанинском атару је у току и, уколико се ништа битно не промени, ова уљарица ће бити најисплативија овогодишња пољопривредна култура. Бојан Јовановић посејао је пролетос сунцокрет на близу 50 хектара.
e
Фото: pixabay.com

- Моје њиве су у зрењанинском атару, земља је добра, а род ће бити на нивоу вишегодишњег просека, око 3.000 килограма по хектару. Ову годину је обележила велика суша и, ако се то узме у обзир, приносом сам врло задовољан, као и ценом која је још аконтна. Чак постоји велика вероватноћа да, што се тиче сунцокрета, ова година буде изузетно добра, јер се уљари и извозници утркују око цене и откупа. Цена сировог уља на светском тржишту расте, па извозници имају рачуна да плаћају више. Видећемо, али ко је сејао сунцокрет ове године, није се покајао – каже Бојан Јовановић.

Да ће, како сада ствари стоје, сунцокрет бити најисплативија пољопривредна култура слаже се и Иван Урошевић, чије су њиве под сунцокретом у атару Меленаца.

- Ако се узму у обзир суша, цена и принос, сунцокрет ће сигурно бити најисплативији. Меленачка земља је нешто лошија и просечан род се креће од 1.900 до 2.300 килограма по хектару. Аконтна цена је стигла до 56 - 57 динара за килограм, и то је добра цена. Видећемо у ком ће правцу ићи даље - каже Урошевић.

Сунцокрет је, према утиску наших саговорника, ове године посејан на површинама скоро истим као и прошле године. Да ли ће добра цена и солидан принос утицати на то да се наредне године сунцокрет сеје више, нико не може са сигурношћу да каже.

- Цену сличну овогодишњој имали смо пре пет година, а онда је уследио суноврат, па је стигла и до 30 динара. Не постоји дугорочна политика, тако да цена није одлучујући фактор - тврде наши саговорници.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести