Сунцокретов мед војвођански бренд

КИКИНДА: Удружење пчелара Кикинде покренуло је иницијативу да се сунцокретовом меду

произведеном у Војводини, заштити географско порекло и да тај природни производ са овог поднебља постане војвођански бренд. Иницијатива је озваничена у оквиру пчеларско-туристичке манифестације, која је у Кикинди окупила пчеларе из наше земље, Хрватске и Румуније.

Кикиндски пчелари, а такође и њихове колеге са других подручја сложни су у оцени да се сунцокретов мед са овог подручја, по квалитету знатно издваја од других, па је повучен конкретан потез у озваничењу ове иницијативе. Председник Удружења пчелара Кикинде Саша Чолак наглашава да је ово први корак у процедури брендирања сунцокретовог меда, те да ово географско подручје треба ставити под заштиту.

- По квалитету наш сунцокретов мед је други у Србији. Једино је мед од хељде квалитетнији, али га има прилично мало на планинама Златара – указује Саша Чолак. - Наш сунцокретов мед треба брендирати и ово географско подручје ставити под заштиту. Зашто би неко са стране долазио и узимао наш сунцокретов мед па га продавао као високобрендирани производ. Пре свега идемо на заштиту имена и порекла сунцокретовог меда, који то заслужује, а самим тим и на заштиту интереса кикиндских и свих војвођанских пчелара чије пчеле иду на испашу на поља под сунцокретом и сакупљају драгоцени нектар.

Председник Савеза пчеларских организација Војводине Стојан Анђелковић поздравио је инцијативу да сунцокретов мед који производе овдашњи пчелари буде брендиран. Домаћини су се похвалили гостима да у кикиндском атару располажу са 2.500 кошница и да Удружење пчелара Кикинде броји више од 150 чланова. Они су уверени су да ће њихова иницијатива што пре бити реализована, и да ће од ње имати користи сви војвођански пчелари.

М. Мр.

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести