Сва домаћинства у Сремској Митровици ће рециклирати

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер недавно је примио делегацију Амбасаде Шведске у Србији на челу са саветником одељења за развојну сарадњу Ола Андерсоном, као и помоћника министра заштите животне средине Слободана Перовића.
д
Фото: ЈКП „Комуналије”

Разговарали су о пројекту примарне сепарације отпада, уз учешће представника организације „Хелп” и Регионалне депоније „Срем-Мачва” и ЈКП „Комуналије”.

Портпарол ЈКП „Комуналије” Тамара Милковић каже за „Дневник” да су преговори око пројекта започети пре две године, да би сада почеле конкретне активности на примарној сепарацији отпада у Сремској Митровици.

- Сремска Митровица, односно, регион је један од четири у читавој Србији који ће добити опрему за примарну сепарацију отпада од шведске Агенције за развој. У пројекту учествује и Републичко министарство за заштиту животне средине - каже Милковић. -Оно што је најбитније, иако у Сремској Митровици већ постоји нека врсте опреме за сепарацију отпада и коју смо добили у ранијим пројектима, низак је степен саме сепарације, а сада ће Митровица бити комплено покривена.

Она истиче да донација у опреми подразумева и 7.500 канти за индивидуална домаћинства.

- Сва домаћинства у граду имаће канту у коју ће одвајати рециклажни отпад: ПЕТ амбалажу, папир и стакло. Такође, добијамо и 240 контејнера, који ће бити само за стакло, што ће Сремска Митровица имати први пут, и мислим да смо једини град и у Србији који ће одвајати стакло, јер се то до сада није радило. Имаћемо контејнере за ПЕТ и папир, а добијамо и два камиона- смећара, који ће одвозити одвојени отпад до регионалне санитарне депоније, коју имамо заједно са Шапцем- каже Милковић.

На регионалној депонији је постављена линија за сепарацију отпада, где ће се сав рециклажни отпад балирати.

- Вредност донације износи 463.000 евра, док 15 одсто инвестиције суфинансира Град Сремска Митровица - каже Милковић и додаје да је цела прича око рециклаже започета још 2015. године, када је рађен прекогранични пројекат са Хрватском. Тада су први пут постављена 32 рециклажна острва где грађани могу да одвајају ПЕТ амбалажу, папир и картон. Контејнери су различитих боја.

Фото: ЈКП „Комуналије”

-Требало је времена да се људи навикну кад је реч о рециклирању, то је у почетку ишло мало теже и налазили смо свашта у контејнерима, али се временом показало као одлично- каже Милковић. -Око хиљаду домаћинстава има и канте за рециклирање, што је био пилот- пројекат да видимо како ће становници реаговати, а сада ће бити покривена сва домаћинства кантама за рециклажу.

Према њеним речима, требало је времена да прође да се становници навикну, упоредо су рађене и едукације, што се спроводи и данас.

- Едукације се раде највише у школама и предшколским установама, јер до наших најмлађих најлакше долази информација, они и јесу наша циљна група, а када науче како да развајају отпад, знање ће пренети и на своје породице- каже Тамара Милковић.

Становници Сремске Митровице уз рачуне ЈКП „Комуналије” добијају и флајере и брошуре о рециклажи и на тај начин их предузеће подсећа на могућност сепарације отпада.

- Било је потребно да прођу две године како би се становници навикли, али сада можемо да кажемо да су спремни на велики подухват- каже портпаролка ЈКП „Комуналије”.

Прве бенефите рециклаже имају сама домаћинства, тврди Тамара Милковић, јер ће имати мање смећа у својим кантама.

- Сав отпад биће одвожен на регионалну депонију на којој ће се балирати и депонија ће даље њиме управљати - каже портпаролка ЈКП „Комуналије”. -На тај начин биће смањена количина смећа које је трајно одложено на депонију, што и јесте основни циљ рециклирања, смањење количине трајно одложеног смећа.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести