Сваког дана у Изиди уче нешто ново

ФЕКЕТИЋ: Довољно је провести и кратко време у просторијама Друштва за заштиту мајки и деце „Изида”, па уочити вишеструку вредност напора да се особама са посебним потребама пружи подршка.
Feketic Izida/J. Ivanovic
Фото: Ј. Ивановић

Маја, једна од корисница, каже да јој се посебно допада нова ткачка радионица. У тим часовима ужива, јер увек учи нешто ново. Она, иако слабовида, свира клавијатуре и има одличан осећај за шаре и ткачке технике.

- Иако је потребно пуно стрпљења, јако ми је занимљиво - каже Маја, која додаје да је стрпљива по природи, тако да нема никаквих проблема, за разлику од неких других.

Она и њен друг Мики спремали су наступ за школску приредбу, и иако нема трему, Маја није баш одушевљена наступом на ком свира синтизајсер.

- Микију се више допада идеја да наступамо, а ја сматрам да би ипак мало више требало да вежбам - каже Маја скромно, јер смо имали прилике да чујемо колико је талентована, а председница Друштва Јулијана Пап добацује кроз смех да је Маја максималиста.

Фото: Feketic Izida/J. Ivanovic

Маја истиче да учествује у свакој радионици, воли да се дружи, али и да савлада нове изазове и научи нешто другачије.

- Управо зато у „Изиди” ми брзо пролази време- каже Маја, која ради и на рачунару за слепе и слабовиде, који је био донација аустралијске амбасаде, међутим сада је неопходан стручни кадар који ће радити са свом децом. Председница Друштва за заштиту мајки и деце „Изида” Јулијана Пап каже да је Маја лепо савладала коришћење, ипак потребан је континуитет у раду, како би била све боља.

- У току су преговори за сарадњу са Удружењем слепих из Суботице, да њихова сарадница, која је такође слепа долази код нас и подучава децу, или да Маја иде код њих, а из Општине Мали Иђош добили смо обећање да ће наћи решење да покрију путне трошкове, у било ком случају како се договоримо- каже Јулијана.

Розалија Ковач из Удружења пензионера из Фекетића, која је такође била на ткачкој радионици у „Изиди” каже да је под старе дане одлучила да научи да тка на разбоју.

- Иако умем да направим све ручне радове, ово је за мене нешто потпуно ново. Стигла сам до свог другог рада, али не знам колико ћу још учити, јер су ту и године - каже Розалија, која воли да везе, зависно од расположења у којем је, некад јој лежи боље, некад лошије, а да јој је чипка била први материјал са којим је радила, да би после дошло и све остало. Она додаје да када види да у једној греши, одмах узме другу да ради, јер воли да ужива у свом хобију, а не да се мучи.

Карољ Кориж радио је са Николом, који је недавно напунио девет година и имао прославу прођендана у просторијама „Изиде”. Они су тај дан радили мозгалице и и играли се са картама које побољшавају меморију.

- Учимо и бројеве и Николи иде одлично. Осим тога, учимо и животиње- каже Карољ, а Никола показује да му је омиљена картица са коњем.

Анастазија нам је показала како прави ланчиће од перлица у разним бојама, међу којима преовлађују жута и зелена.

- Прво стављам четири мале, па три велике и онда круг, већ сам направила целу огрлицу- каже поносно Анастазија.

М. Стакић

Пројекат „Пером и објективом кроз Мали Иђош” реализовао је „Дневник”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове Општине, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести