Све више жена и младих у малом бизнису

ЗРЕЊАНИН: На подручју Средњобанатског округа током прошле године субвенције за самозапошљавање, односно покретање приватног посла, користило је 49 особа са евиденције зрењанинске филијале Националне службе за запошљавање.
4
Фото: Pixabay.com

Субвенција је прошле године, баш као и ове, износила 250.000 динара, то јест 270.000 динара за особе са инвалидитетом.

- Корисници подстицаја за самозапошљавање начешће региструју услужне и услужно-занатске фирме - козметичке и фризерске салоне, кројачко-шивачке радионице, књиговодствене агенције, ауто-сервисе, електро-сервисе, фирме за грађевинске радове, браварске радионице и друго – каже за „Дневник“ саветница за планирање каријере у зрењанинској филијали Националне службе за запошљавање Александра Штрбац.

Према њеним речима, у протеклих неколико година уочљиви су одређени трендови када је реч о новорегистрованим фирмама. Наиме, све је веће учешће жена и младих у програму за самозапошљавање.

-Појављују се и нове делатности, као што су консалтинг, адвокатске услуге, кетеринг и слично. Чешће се, у односу на период од пре, рецимо, десет година, јављају и високошколци опредељени да покрену сопствени бизнис – објашњава Штрбац.

Међу женама које су у претходном периоду започеле сопствени бизнис налази се и Тања Гаћиновић, која је 2016. у Зрењанину, уз подршку програма за самозапошљавање, регистровала радионицу за израду торти и колача „Buongiorno Principessa“.

-Првих година рада обим посла је био велики, али сам успевала да испоштујем све наруџбине. Имам сталне муштерије, али и нове, како из града, тако и из околине. Ту су и муштерије које су се одселиле из Зрењанина у Београд и Нови Сад, а и даље наручују торте код мене. Такође, моји клијенти су и компаније које наручују торте када имају годишњице и друга славља за своје запослене - објашњава Тања Гаћиновић.

Период кризе изазван пандемијом коронавируса негативно је утицао на цео угоститељски сектор. Гаћиновић истиче да је промет био мањи него у редовним околностима, али је успела да очува бизнис. Наговештај нормализације ситуације биће ветар у једра пословању у посластичарству, па Гаћиновић очекује повећање обима посла у предстојећем периоду, за када је најављена могућност одржавања свадби, рођендана, матура, односно свих врста славља и окупљања.

За израду торти и колача определила се и Светлана Поповић, која је радионицу „Цецино слатко ћоше“ регистровала прошле године у Зрењанину. Светлана је, иначе, по струци инжењерка хемијске и прехрамбене технологије.

-За ову врсту посла сам се одлучила некако спонтано. Торте и колаче сам правила прво својој породици, а затим и пријатељима, и многима који су их пробали су се свидели. Временом сам одлучила да региструјем управо ову делатност – истиче Поповић.

Радионица „Цецино слатко ћоше“ почела је са радом у години када су епидемиолошки услови отежавали пословање. Ипак, бизнис је опстао, а поред власнице запослена је и једна радница.

-Премостили смо тај период продајом посластица „на комад“ и „за понети“, из расхладне витрине, а од Ускрса је све живнуло. Кренуле су поруyбине и очекујемо да ће са нормализацијом прилика и посао да буде у пуном замаху - истиче Светлана Поповић.

        Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести