Свечано отворени Дани руске културе у Сремској Митровици

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Историјски архив „Срем“, у сарадњи с Регионалним удружењем српско-руског пријатељства „Срем“, по шести пут организује Дане руске културе у Сремској Митровици, а свечано отварање манифестације уприличено је у Музеју Срема.
r
Фото: Youtube Printscreen

Идеја је била да наше грађане и посетиоце упознамо са руском културом, али не са оном која нам је позната, већ и са специфичностима које су мало помињане, као што су краткометражни анимирани филмови, што је код нас поприлично непозната тема, рекао је Дејан Уметић, директор Историјског архива Срема.

Дани руске културе су започети промоцијом књиге Зденка Лазора из Шида „Лингвокултуролошки концепт речи „кућа“ у руском русинском и српском језику“.

Интересантно ми је било да видим какво поимање међу словенским народима има појам „кућа“, у фразама и изразима. За Русе, Русине и Србе заједничка је та спона, са много заједничких изведеница, казао је аутор књиге.

Изузетно нам је драго што смо добили поверење аутора Зденка Лазора, за штампање његове књиге. Она представља његов мастер рад, који је једна врстса лингвокултуролошког огледа, којим доказује да су српски, руски и русински сродни и слични језици, изјавио је Мићо Ђукић, председник Удружења српско-руског пријатељства Шид, односно организације која је издаваћ књиге.

Отварању Дана руске културе је присуствовао велики број грађана, а међу њима и представници Руског дома у Београду.

Много ценимо и поштујемо пријатељство у Сремској Митровици. Увек нам је драго да дођемо и подржимо овај догађај и предлозимо понеки садржај, поручио је Георги Енгелхард, виши саветник у Руском дому.

Наредних дана у Сремској Митровици ће бити одржане пројекције руских филмова, 17. јануар је резервисан за дан посвећен Русинима, а 18. јануар је резервисан за изложбу фотографија „Најлепша земља“.

Изложбу рукотворина манастира „Света Јелисавета“ из Минска, посетиоци ће моћи да погледају 19. јануара од 11 до 18 сати.

Низаће се песничке и музичке вечери.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести