Сведочанство Ирме Ланг о Милану Коњовићу

СОМБОР: Мада је не тако давно овдашњи театар на своје даске поставио позоришни комад којем је наратив својеврсни „неспоразум“ између засигурно највећег сликара војвођанске равнице Милана Коњовића и његовог родног града, чињеница је да је Маестро, како су га звали његови суграђани, ако не већ једини а оно свакако први, не само српски већ и југословенски сликар, који је за живота добио своју галерију, која ове године бележи 55 година постојања.
11 - so galerija 1
Фото: Град Сомбор

Управо тим поводом, у Великој сали Скупштине града, здању Жупаније, одржана је свечана промоција књиге „Милан Коњовић – У позним годинама кроз читав живот“ ауторке Ирме Ланг, дугогодишње најближе сараднице великог сомборског сликара и југословенског и српског фовисте.

Књигу су представили рецензент др Јасна Јованов, др Саша Радојчић, као и сама ауторка, а неколико одломака из књиге публици је дочарао глумац  Нинослав Ђорђевић. Ово дело које долази из пера Ирме Ланг, која је и након смрти Милана Коњовића остала управник Галерије њему посвећене, а књигу „Милан Коњовић – У позним годинама кроз читав живот“ чине забелешке из дневника које је ауторка као дугогодишња директорка Галерије водила од 1983. до 1993. године, током последњих десет година маестровог живота. Књига обухвата  девет рукописа и свесака који су испуњени запажањима и подацима о уметнику, мотивима, контактима које је одржавао и његовим изјавама, па и коментарима о сопственим сликама.

Фото: Град Сомбор

Током промоције ауторка Ирма Ланг је истакла да је ово дело чува драгоцена сведочења о уметности, људима, местима, о животу која вечито говоре о једној комплетној и комплексној личности, великом уметнику, о посвећенику и заљубљенику у живот. Др Јасна Јованов нагласила је да је захваљујући професионалној одговорности Ирме Ланг ова књига сачувала један део Коњовићеве личности који је измицао историчарима уметности који су гледали сликара са стране и писали о њему. Док је др Саша Радојчић нагласио да је за стил ових записа важно то што је ауторка успела да себе и своју улогу у дневничким записима остави по страни како би што више простора остало за уметника и његове речи.

Издавач књиге је Галерија „Милан Коњовић“, уз покровитељство Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Града Сомбора.

М. Мћ

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести