Темерин мења јавну расвету дуж 12 километара главне улице

ТЕМЕРИН: Важан пројекат за општину Темерин који је дуго стајао, чекајући повољну прилику, је и реконструкција јавне расвете.
temerin/Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Бачки Јарак, Старо Ђурђево, Темерин су три насеља која се настављају једно на друго, док је Сириг издвојен и најмања је месна заједница у општини. Председник општине Темерин Ђуро Жига каже да ће замена јавне расвете трајати три године, али да ће се инвестиција исплатити уштедом електричне енергије кроз седам година.

- Реконструкцију расвете имали смо 2012. године када су живине светиљке замењене натријумовим, тада је један део урађен и ЛЕД технологијом. У протекле две године радили смо пројектно- техничку документацију за замену расвете ЛЕД светлом у Темерину, Бачком Јарку и Старом Ђурђеву за шта вредност пројекта износи 50 милиона динара и план је да завршетак радова буде за три године, а одустали смо од варијанте да пројекат буде урађен кроз приватно-јавно партнерство – вели Жига.

Постављање нове расвете почеће у овој години за шта ће локална самоуправа издвојити 20 милиона динара.

- Прва фаза радова биће готова у јануару, а део радова већ је урађен у Главној улици која је дугачка 12 километара. Остају нам још две године да дефинитивно завршимо реконструкцију јавне расвете и живине и натријумове светиљке ће све бити замењене ЛЕД светлом - каже Жига. -Очекујемо да ћемо ту остварити значајне уштеде у потрошњи електричне енергије, а сада је технологија видно узнапредовала, те можемо да мењамо и интензитет осветљења у току ноћи када ће бити потпуно угашено, да би се онда опет упалило како људи крећу на посао, уколико је зима. По нашој процени та инвестиција ће нам се за шест, седам година у потпуности исплатити.

Жига истиче да им је вредан пројекат и уређење центра Темерина. Један од општинских планова је и пешачка зона код дворца у којем је дужи низ година Средња техничка школа „Лукијан Мушицки”.  План предвиђа да се школа измести из објекта који је под заштитом. Завод за заштиту споменика културе водиће и надзирати реконструкцију каштела, а затим би дворац добио другу намену.

Зона око дворца биће затворена за аутомобиле, као и Улица Петефи Шандора која је жила куцавица кроз коју пролази велики број суграђана, док се на крају улице налази каштел у коме је школа, поред које је и ОШ „Петар Кочић”, спортска хала и базенски комплекс. Уз дворац је и стари парк, с језером, али је у запуштеном стању. И за уређење парка постоји пројектна документација. С друге стране парка је Дом здравља, ту је и вртић, а све то иде у прилог да се ту формира пешачка зона без аутомобила.  Финансије само одређују када ће пројекат бити реализован, а како Жига оцењује довољан је један мандатни период.

- Покушавамо да удовољимо свим грађанима наше општине и улажемо у све месне заједнице, нико није запостављен - истиче Жига. -Радимо пројекте и обезбеђујемо учешће на конкурсима. Што је наше учешће веће, то су нам и шансе веће да се одобри финансирање неког пројекта.

М. Стакић

 

milossan
04.11.2019 • 18:30
duga je 12 km samo ako se meri od rimskih šančeva...
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести