Тотово Село дочека три хиљаде гостију годишње

ТОТОВО СЕЛО: Интересно удружење земљорадника Тотовог Села и околине је у кругу Омладинског центра и „Парку ружа” у Тотовом Селу код Кањиже, организовало радну акцију

под називом „Арборетум као ново заједничко богатство”. Мештани су овом приликом засадили више од стотину садница, 60 врста разног дрвећа, у циљу обогаћивања садржаја арборетума и побољшања естетског изгледа села. Донатор пројекта, за куповину садног материјала и спровођење акције је Нафтна индустрије Србије, која је обезбедила 250.000 динара.

Тотово Село је све присутније у понуди сеоског туризма на овом подручју, јер годишње има око 3.000 домаћих и иностраних гостију, од којих трећина и преноћи, па члан Савета МЗ Тотово Село Лајош Леко истиче да се велика пажња посвећује изгледу и улепшавању села и обогаћивању арборетума. Тако су сеоски паркови и улице украшени с преко 200 врста разног дрвећа и 2.300 ружа.

Тотово Село има 670 житеља и претходно је улепшавано у покрајинској акцији „Село са разгледнице”, а нашло се међу проглашеним најпривлачнијим дестинацијама у понуди сеоског туризма у Војводини. За претходне две деценије много је урађено да се задрже млади, јер су уз подршку кањишке општине, покрајинских средстава и донација из Мађарске изграђени забавиште, основна школа, омладински центар са интернатом и други садржаји. Захваљујући томе Тотово Село има и истурнео одељење сенћанске Гимназије за талентоване ученике на мађарском језику „Бољаи” и Фудбалску академију „Њерш Иштван”.

- Када смо кренули, поставили смо амбициозне планове и сањали нешто лепо за наше село. Оно што смо до сада остварили, много нам значи јер смо пуно тога успели да направимо, а имамо још планова које треба реализовати да би село могло да се несметано развија. На првом месту нам је доградња и опремање школских кабинета и фискултурне сале при основној школи. Све што градимо, трудимо се да служи мештанима, а исто тако да се удобно осећају гости који нам долазе. Поред гостију и из Србије из иностранства нам највише долазе гости из Мађарске - каже председник МЗ Тотово Село Ференц Бата.

У Тотовом Селу је у оквиру уређења централног трга и побољшања јавне расвете, код основне школе и римокатоличке цркве постављено 12 канделабера, за шта је утрошено 400.000 динара. Средства су заједнички обезбедили МЗ Тотово Село, Римокатоличка црквена општина и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова. Из покрајинске касе је подршка од 200.000 динара добијена и за израду новог павиљона за прихват гостију и активности на неговању старих заната и изради рукотворина у завичајној етно кући којом руководи Рожа Жолдош, а на очувању традиција предано се ангажују чланови КУД „Фехер акац” (Бели багрем). 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести