У атару Стапара сезонци кидају метлице

СОМБОР: Није нека велика мудрост рећи да се у пољопривредној производњи семенске робе може зарадити нешто више него када је у питању „обично“ ратарство.
metlice 1
Фото: Dnevnik.rs

Али за тако нешто потребно је задовољити далеко сложеније технолошке критеријуме, који, када су у питању хибриди кукуруза, подразумевају и много више мануелног рада. Ових дана многи Сомборци и житељи околних села сезонским радом на кидању метлица допуњују свој кућни буџет.

На пољима овдашње пољопривредне компаније „Метеор комерц“ у атару Стапара затичемо групу од око 150 сезонаца, који на две парцеле укупне површине 50 хектара кидају метлице, што је један од мануелно најзахтевнијих послова у семенској производњи. Према речима руководиоца биљне производње у овој компанији, Стефана Цуце, током посла који ће потрајати још неколико дана води се рачуна и о мерама заштите и превентиве с обзиром на ситуацију са епидемијом коронавируса, па су сви радници у редовима постављени и крећу се у „цик-цак“ како би се одржала што већа физичка дистанца.


Проблеми за воћаре

Проблем све мање расположених за сезонске послове у пољопривреди је најочигледнији у случају воћара, пошто су брање трешања, вишања, бресака и другог воћа ипак нешто тежи и захтевнији послови од кидања метлица, док су дневнице готово исте. Због тога, али и због ниских откупних цена воћа и честих измрзнућа током пролећа и цветања биљака, немали број, поготово малих воћара је у Сомбору и околини почео да крчи своје воћњаке, који су до пре неколико година бележили експанзију.


Фото: Dnevnik.rs

- Само код појединих хибрида је могуће користити адекватну механизацију која чупа или просто сече метлице на женским биљкама кукуруза, тако да је људска рука још увек незаобилазна у овом послу – каже Цуца, уз опаску да је пожељно да се у првом проласку кроз поља семенског кукуруза покидају све метлице како не би дошло до самоопрашивања, а уколико која и „претекне“ за сваки случај ради се и ревизија још једним проласком.

На састанку, получасовном одмору, једне повеће групе сезонаца затичемо раднике који долазе већином из Сомбора и оближњег Кљајићева, за које њихов груповођа Никола Цицо каже да раде заједно годинама уназад. Већином су то старији мушкарци и жене, као и они поодмаклих средњих година, а тренд је у последње време да је све мање младих којима је својевремено дневница од 1.900 динара била одлична прилика да зараде џепарац.

- Није да их нема, али ако и дођу, на њих можеш рачунати од понедељка па до четвртка - петка. Кад им се исплате дневнице уочи викенда, на њих можеш заборавити, јер се или спремају за изласке или „лече“ од бурног ноћног живота – каже Никола, док његове колеге и колегинице потврђују све мању заинтересованост младих за кидање метлица семенског кукуруза, које је њима насушна потреба због мизерних пензија или потпуног недостатка средстава за живот услед незапослености. И поред тога старији сезонци су слаби на омладину, па их и бране, прижељкујући далеко бољи живот за њих од оног који је њима свакодневница.

Фото: Dnevnik.rs

Једни од малобројних млађих сезонаца на кидању метлица су младићи Мирослав и Никола из Кљајићева, којима, захваљујући чињеници да потичу из пољопривредничких породица, овај посао не пада тешко. Како кажу, није им прва сезона у метлицама, добро им дође да поправе „крвну слику“ свог џепарца, али ипак имају примедбу.

- Не би било лоше да има више девојака, али шта ћеш... нисмо те среће, у оној другој групи има више девојака, па би се лакше подносило сунце и рад - потпуно у складу са годинама вајкају се ови вредни младићи који не бирају посао да би олакшали својим родитељима.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести