У Бачкој Паланци музеј и без кустоса и без кваке

БАЧКА ПАЛАНКА: Када је прошле године, поред осталог, завршена обнова лепе фасаде зграде Градског музеја у Бачкој Паланци овдашњи људи помислили су да ће убрзо благо из својих депоа после много година изложити за јавност у новој поставци.
д
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, послови још нису дефинитивно завршени мада се приводе самом крају.

На згради се не може видети табла која означава да је овде Градски музеј, а на великој капији која је раније служила као улаз нема ни кваке. Додуше, улаз постоји са чеоне стране зграде, али су врата мања и служе као службени улаз, али Паланчани на њега нису навикли.

Ова зграда је најстарија и најлепша у вароши, а завршена је на самом почетку 20. века и првобитно је била прва Грађанска школа у овом делу Бачке. Касније у њој је одржавана настава Економске школе, па и једне основне школе, али се у њу својевремено уселио и музеј. Он и даље постоји, односно постоји депо, али од пре 4-5 година нема више стручног лица, односно кустоса, јер је претходни кустос отишао у пензију, а други није запослен. Упућенији кажу да се у депоу налазе вредни археолошки, историјски, етнолошки експонати.

Зграда је у саставу Културног центра Бачка Паланка, а Марко Кнежић, доскорашњи директор, каже да су приликом својевременог аплицирања код Министарства културе, које је уз локалну самоуправу финансирало радове, предвидели да се на близу 1.700 квадратних метара овог простора налази много тога. Спрат би припао КЦ, а места би било и за организације у удружења из области културе, али и оне којима је блиска култура. Раније је овде планиран простор и за сталне изложбене поставке, али и повремене изложбе, промоције и друге садржаје које организује и које ће организовати КЦ.

Видео- надзор над објектом је скоро завшен, остало је да се заврши мањи део грађевинских радова у унутрашњости, а расписан је и тендер за трећу фазу обнове овог здања. Предвиђено је партерно уређење дворишта, а сазнали смо да је, поред осталог, предвиђена изградња дворишне бине за одржавање пригодних манифестација.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести