У Бечеју откривен споменик Петру Првом Карађорђевићу

БЕЧЕЈ: После готово читавог века у Бечеју је обновљен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, који су открили академик Матија Бећковић и председник Скупштине општине Бечеј мр Ненад Томашевић.
Spomenik kralju Petru u Beceju/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Нека је част и слава грађанима и граду Бечеју, што о стогодишњици Великог рата подижу споменик највољенијем српском краљу. Кад већ има споменик у Паризу, на Јелисејским пољима, недалеко од Тријумфалне капије, нека га има и у Бачкој, у Бечеју. Син кнежев, унук вождов, отац краљев, био је владар најсрећније звезде", истакао је Бећковић том приликом.

Он је рекао да се владавина краља Петра Првог Карађорђевића од 1904. до 1914. сматра "најдемократскијим периодом у историји Србије". 

Томашевић, који је и председник Извршног одбора Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС), рекао је да је Бечеј још од времена Великог рата показао да је место које посебно негује најважније вредности Србије. 

"Управо у нашем граду подигнут је један од првих споменика краљу ослободиоцу и династији Карађорђевић у новоформираној држави Јужних Словена", рекао је он и додао да су се пред спомеником окупили да одају почаст не само великом човеку, него и култури, традицији, свом идентитету.

ПОКС подсећа да је споменик Петру Првом Карађорђевићу често био на удару вандала. 

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести