У хајци на лисице страдали и фазани

БАНАТСКО АРАНЂЕЛОВО: Ловачко удружење „Кочоват“ из Банатског Аранђелова успешно је приредило традиционалну хајку „Кочоватска лисица 2018“, која је одржана 18. пут. После банатског фруштука у ловачком дому у ревиру Кочоват у хајци на лисице, шакале и лову фазана учествовало је стотину ловаца из војвођанских места.
Nagrađeni učesnici hajke Mlađen Biga, Miodrag Jojić, Božidar Tomić i upravnik lovišta Dušan Vranković foto: M. Mitrović
Фото: Награђени учесници хајке Млађен Бига, Миодраг Јојић, Божидар Томић и управник ловишта Душан Вранковић фото: М. Митровић

На крајњем северу Баната заједно су у лов пошли ловци из Новог Сада, Кикинде, Мокрина, Суботице, Новог Кнежевца, Кањиже и других места.

„Утисци ловаца који су нам дошли у госте и нас домаћина су фантастични, јер све је протекло онако како смо и замислили, а било је и улова“,  наглашава председник ЛУ „Кочоват“ Недељко Јабланов. Млађен Бига из Степановићева имао је среће да први одстрели шакала, па му је припала и главна награда домаћина, одстрел једног шкарт срндаћа у ловишту друштва из Банатског Аранђелова.

„Овде сам ловио први пут, изузетно је добра била организација, такође и гостопримство домаћина. Ловиште је пребогато, тако да је била права уживанција. Имао сам ту срећу да шакал изађе пред мене и да ми дође на нишан. Имао сам прилике и до сада да ловим шакале, али овако у хајци је посебно задовољство, а треба имати и ловачке среће“, утисак је Млађена Биге.

Љубомиру Перлезу из Банатског Аранђелова се указао шакал, али је ипак морао одустати да пуца, јер је шакал умакао преко граничне линије у Румунију.„Проценио сам да би било узалуд пуцати и одстрелити га, јер не би по њега могао због границе. Време је било идеално за излазак у природу, друштво добро и најважније је да је све прошло у најбољем реду“, додаје Перлез.


Сирижанин најсигурнији

Божидар Томић из Сирига је на Кочовату једини одстрелио лисицу.„Дошао сам са друштвом да видимо мало какве су банатске лисице. Било нам је лепо и задовољство ловити. Лисица има и код нас у атару Сирига, па сам их до сада пуно одстрелио, али ова је некако најдража, лепе специфичне боје крзна“, каже Томић.Изузев шакала и лисице које су одстрелили Бига и Томић, остале су успеле да умакну ловцима.


У хајци на лисице и шакале, пуцало се и на фазане који су највише страдали, мада су и они нашли начина да одлепршају, ван домашаја сачме. Одстрељена су 33 фазана, а како су домаћини из Банатског Аранђелова и предвидели, за скроман износ котизације која је плаћана за учешће, онај ко је имао могућности и био прецизан понео је пернати улов. Миодрагу Јојићу из Новог Сада је пошло за руком да први одстрели фазана, тако да му је припао и ваучер од 4.000 динара за пазар у продавници ловачке опреме и муниције „Цевка“ у Новом Кнежевцу.

„Утисци су феноменални, ловиште одлично, ретко има таквих, као што је ово у атару Банатског Аранђелова, где сам први пут. Уз то и гостопримство домаћина је врхунско, сигурно ћемо поново доћи“,  каже Јојић.

Презадовољни су били и домаћини председник ЛУ „Кочоват“ Недељко Јабланов и управник ловишта Душан Вранковић. Према речима Вранковића лов се одвијао према плану и договору пре почетка.

„Учесници хајке били су прибрани, смирени, није било никаквих проблема. Штета што нам је измакло више предатора, а задовољни смо одстрељеним бројем фазана. Услови за лов били су одлични, као да није зима него нас је пратило сунчано пролећно време, не може бити лепше. Као и сваке године награде смо обезбедили за оне који су први имали среће да одстреле шакала, лисицу и фазана“, каже Вранковић.

 М. Митровић

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести