У Идвору обнављају школу коју је похађао Михајло Пупин

ИДВОР: Стара школа у Идвору, коју је похађао знаменити српски научник Михајло Пупин (1854-1935) биће ускоро обновљена. На основу урађеног пројекта реконструкције старе школе, сада Музеја Михајла Пупина, Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је за радове износ од 6,5 милиона динара.
1
Фото: Dnevnik.rs

 – Министарство културе и информисања препознаје важност неговања сећања на једног од највећих научника које је наша земља икада имала. Дугујемо велику захвалност свим институцијама које нам пружају подршку. Претходно смо од 2018. године од Министарства културе и информисања добили 1,9 милиона динара и захваљујући тим средствима коначно је сређена документација за реконструкцију старе школе – наглашава директор Дома културе “Михајло Пупин” у Идвору Светислав Закић.

Закић објашњава да ће стара школа тако бити реновирана од пода до крова, а да је урађено и идејно решење нове интерактивне изложбене поставке о животу, научном раду и достигнућима Михајла Пупина.

- Идворци с поносом чувају успомену на славног суграђанима и подсећају на све чиме нас је Пупин задужио, као и на чињеницу да га је пре једног века град Велики Бечкерек, данашњи Зрењанин, прогласио својим почасним грађанином.  Стара основна школа у Идвору својевремено је претворена у музеј, који је затворен 2014. године – сазнајемо од Закића.

Међуопштински завод за заштиту споменика културе Панчева је 2016. године обезбедио средства и био извођач радова на пресецању влаге на објекту старе школе, а Закић напомиње да су две године касније добијена средства од Министарства културе и информисања да се уради пројектно-техничка документација, која је завршена пред крај 2020. године.

- У припреми документације велику помоћ пружио нам је Републички завод за заштиту споменика културе На основу припремљене документације почетком ове године се конкурисало за средства, за средства за извођење радова која су добијена да се започне реконструкција- наводи Закић.– Препорука је да се крене са обнављањем крова, што се спремамо да учинимо чим добијемо средства и спроведемо јавну набавку за избор извођача радова. Стара школа је најзапуштенији објекат спомен-комплекса посвећеног Михајлу Пупину и тренутно није у употреби. Када се изврши комплетна обнова у згради школе ће бити мултимедијална интерактивна поставка посвећена Пупину, тако да нам то представља добру нову основу за опсежнији будући рад и већи број посета Идвору – сматра директор Закић.   


Представа „Пупин – Историја великана”    

Путем Покрајинског секретеријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, на конкурсу за финанисрање пројеката савременог стваралаштва у 2021. години, идворском Дому културе “Михајло Пупин” одобрио је 400.000 динара за продукцију и играње позоришне представе „Пупин - историја великана”, која ће бити заснована на аутобиографији чувеног научника. Представа ће се реализовати у сарадњи са глумцем и редитељем Фуадом Табучићем, чија је идеја била да се по први пут у нашој држави направи позоришна представа посвећена Михајлу Пупину, а поред Идвора играће се у више градова у нашој земљи. Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама определио је и 300.000 динара за уређење свечане сале Народног дома „Михајла И. Пупина”.


Због пандемије изазване коронавирусом током прошле и ове године знатно је смањена посета Идвору. Закић подсећа да је рекордна по посети била 2019. година када је Идвор посетило око 13.000 туриста, док је лане тај број спао на скромних 2.500 посетилаца.

И док стара школа не буде обновљена посетиоци имају шта да виде у Идвору, месту у ковачичкој општини које сада има око 800 житеља, а осмољетку похађа око стотину ђака, за разлику од некада када је у прва четири разреда било 240 ученика. Посетиоци у Идвору могу да обиђу Пупинову родну кућу, Српску православну цркву Благовести Пресвете Богородице подигнуте 1803.године у којој је крштен Михајло Пупин, а изложбена поставка доступна је у Народном дому “Михајло И. Пупин” који је славни научник завештао Идвору.

Идворци редовно обележавају годишњице рођења и смрти Михајла Пупина, а одржавају се и разне активности. Тако је Пупиново родно место током лета домаћин кампа за даровите ученике из физике и математике, општина Ковачица расписује годишњи конкурс за стваралаштво на тему “Михајло Пупин – научник, родољуб, хуманиста”.  Одржавају се и разне културне приредбе, којима печат даје делатност Дома културе “Михајло Пупин”, а добра сарадња остварује се са многим институцијама које негују успомену на научна достигнућа Пупина, од Регионалног центра за таленте “Михајло Пупин” у Панчеву, Института “Михајло Пупин” у Београду, Фондације “Младен Селак” па до Матице српске.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести