У Идвору се одржава научно-едукативни камп 

ИДВОР: Научно-едукативни камп „Михајло Идворски Пупин, Идвор – 2021”, одржава се једанаести пут у родном месту нашег славног научника. Камп је отворен 12. јула и трајаће до понедељка,19. јула, а у њему учествују талентована деца из различитих крајева Србије која ће бити у прилици да савладају програмски језик Јава.
њ
Фото: Дом културе Идвор

У сарадњи са домаћинима из Идвора камп се одржава у организацији Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” из Панчева, а ментори младим талентима су професор програмирања Слободан Тршек и дипломирани физичар Слободан Сурла. 

Директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” Драгољуб Цуцић, који је у улози координатора кампа, каже да ове године у кампу учествује једанаесторо талентоване деце из Крушевца, Шапца, Ченте, Новог Сада, Панчева и других градова Србије, за које је боравак у кампу бесплатан, јер је то награда за све добре резултате које су до сада постигли.

- Камп је као и претходних година тематски опредељен за таленте из физике који су освајали награде на државним такмичењима, којима су многе ствари познате и разрађене. И на овом кампу на нивоу осмог разреда основне школе радимо пети задатак, као и екперименталне задатке за први и други разред за средњошколце, који који се решавају на такмичењу теоријски у организацији Друштва физичара. Ми те задатке које су они већ радили и вежбали, тако да ту добијамо на времену јер не морамо да то понављамо, само идемо на увежбавање компјутерских симулација екперимената. Деца раде неколико дана на тим стваирма у одговарајућим компјутерским програмима, а представљаће их претпоследњег дана кампа у недељу - објашњава Драгољуб Цуцић.

Помоћница председника ковачичке општине Маријана Мелиш истиче да ће општина Ковачица и убудуће подржавати ово упориште младих талената..

- Велико нам је задовољство што се научни камп за таленте одржава и овог лета, како је то  Михајло Идворски Пупин и заслужио, а тиме се остварује и жеља великог научника - наглашава Мелиш. 

Научно експериментални камп за таленте има подршку свих институција у родном месту Михајла Пупина. Поред Основне школе „Михајло Пупин” на услузи учесницима је Дом културе који такође носи име славног научника.

- Сваке године када отворимо камп за младе таленте, то је за нас увек најдражи период у години, али с обзиром на организационе способности директора Регионалног центра за таленте Драгољуба Цуцића и његових сарадника, то нам је и најлакши период. Драго нам је да је Идвор током лета центар знања за младе таленте. Сви просторни капацитети школе и Дома културе су на располагању учесницима кампа, за предавања и експерименте, које немају прилике да уче у оквиру редовне наставе у школама. Потрудили смо се да учесници кампа имају све услове за пријатан боравак, стицање нових знања и завршно вече кампа у оквиру којег ће бити и концерт затвореног типа за учеснике кампа - истиче директор идворског Дома културе Светислав Закић.   

Прошлог лета и поред пандемије, научно-едукативни камп у Идвору је одржан, али је трајао краће, само пет дана. Ипак, Угљеша Кузманов из Панчева се присећа да су се баш лепо провели, научили нешто ново из физике и информатике, а напомиње да је и сада све на изузетном нивоу. Јулија Петровић из Крушевца истиче да је атмосфера добра, радна и опуштена.

- Дружимо се и пре свега много тога можемо да научимо, за шта немамо такве могућности код нас у школама. Ово је инспиративно и право место да стекнемо нова знања, а свакако стичу се друштво и пријатељи на оваквим дешавањима - каже Јулија Петровић.

Вукашин Ђиновић из Новог Сада је до сада запажене успехе постизао из математике и физике, научним областима у којима се добро сналази и усавршава.

-  Досадашње искуство је веома пријатно. Трудим се да у областима које ме привлачи будем што бољи. Имамо прилику да стекнемо нова знања из области које ме привлаче и да упознам нове пријатеље - каже Вукашон Ђиновић.

Теодора Миленковић из Ченте додаје да јој је супер и да је сигурна да ће научити нешто ново, што није имала до сада прилике. Слични су утисци и осталих учесника кампа.

Пупинов систем вредности

Више од четири деценије председник Фондације „Младен Селак“ Милан Божић се труди да се афирмише дело Михајла Пупина и отргне из заборава систем вредности које је светски познати научник неговао. Божић истиче да је поред великог рада и труда знање је јако битно.

- Када говоримо о Пупиновом систему врендости, првенствено мислимо на образовни систем од кога све зависи, као и од привредног развоја који држи целу економију земље - каже Божић.

        М. Митровић

 

Пројекат „Ковачица на длану” реализује „Дунав Продукција”, а суфинансира Општина Ковачица. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести