У Идвору свечани програм у част Михајла Пупина

ИДВОР: Свечани програм у Дому културе у Идвору, Народном дому задужбини Михајла Идворског Пупина, уприличена је у част прослављеног научника Михајла Пупина, родом из овог банатског места и његовог доприноса да се Банат након првог светског рата нађе у саставу Србије.
Idvor Svecanost2
Фото: Музеј Михајло Пупин

На споменик Пупину на 99. годишњицу присаједињења Баната, Бачке и Барање положен је венац. У културно уметничком програму изведена је “Пупинова псма” чији је аутор учитељ у пензији Драгише Матића уз Идвора. Ученици Основне школе “Михајло Пупин” приказали су представу “Пупиново детињство” коју је приредио учитељ у идворској школи Божидар Булић.

Овом приликом приређена је промоција другог издања монографије о Михајлу Пупину „Научник, професор, изумитељ и родољуб Михајло Идворски Пупин”, у издању Дома културе “Михајло Пупин”  из Идвора аутора др Драгољуба Цуцића и др Драгољуба Мартиновића. О књизи је говорио један од аутора др Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте “Миахјло Пупин” у Панчеву. 

Додељене су награда ауторима најбољих радова учесницима конкурса „Михајло Пупин - Научник, родољуб и хуманиста”, који су расписали идворски Дом културе “Михајло Пупин” и Савет за културу општине Ковачица.

Фото: Музеј Михајло Пупин

Директор Дома културе “Михајло Пупин” Светозар Закић каже да се тематика конкурса односила на живот и рад нашег великана, борбу за живот и статус у САД-у, помо}́ отаyбини и хуманитарни рад, а да је на конкурс пристигло преко 150 радова, аутора из општине Ковачица и града Панчева. Према одлуци жирија прва награда за књижевно литерарни рад у конкуренцији одраслих аутора припао је Јасмини Исајлов из Црепаје, другу награду поделили су Крстин Ђурица из Ковачице и Душица Стојановић из Црепаје, а трећа награда припала је Јелени Трајковић из Самоша.

Код средњошколаца првонаграђени је рад Еленке Ђуриш из Ковачице, а друга, односно трећа награда припала је Михајлу Кљајевићу и Ружици марковић из Панчева. Од основаца најбоље оцењени рад је Ненада Керлете из Идвора, друга награда је припала Емилији Мајсторовић из Дебељаче и трећа Анђели Ђорђевски из Црепаје, док шу специјалне награде додеље е првацима Сави Ћирићу, Михајлу Атанацковићу и Драгану бабићу из Црепаје. За ликовно стваралаштво код основаца награђени су Сара Ленхат, Марија Бабка, Анђела Ћатлајић и Елвис Омић, сви су из Ковачице, код средњошколаца награде су припале Наташи Крамба и Љубиви Новаков из Панчева, Андреју Војиновићу и Борису бањаију из Дебељаче, а у категорији одраслих истакли су се радови Катарине Ракић и Ање Арамбашић из Панчева.

За очување културне баштине за везове на платну са ликом Михајла Пупина награђено је Удружење жена “Црпајке” из Црепаје.

М. Митровић

NS
27.11.2017 • 17:23
Strašno je to da direktor Doma kulture nema više od osnovne škole, još posebno ovakvog Doma kulture.
EUR/RSD 117.3271
Најновије вести