У Кикинди отворен први Сајам пољопривреде

КИКИНДА: Кикиндски Сајам пољопривреде свечано је отворио министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је честитао на организацији ове аграрне манифестације и изразио наду да ће сајам постати препознатљиво обележје Северног Баната.
k
Фото: vojvodina.gov.rs

Недимовић је додао да се труди да обиђе свако село у Северном Банату и кроз непосредне разговоре са пољопирведницима чује о њиховим проблемима.

У 2018. години из буyета Републике Србије директно пољопривредницима на простору Кикинде отишло је преко 3,5 милиона евра. У сваком случају, када дођемо до сваког човека и када му објаснимо, мислим да ће се тај износ субвениције подићи, рекао је министар пољопривреде.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, присуствовао је отварању Првог сајма пољопривреде у Кикинди, и том приликом истакао да ова манифестација на прави начин промовише традиционалне вредности града и Севернобанатског региона.

Фото: kikinda.org.rs

Пољоприведни Сајам организовао је Град Кикинда уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопирвреду, водопривреду и шумарство.

Ово је јединствена прилика да се пољопирведници упознају са могућностима које им стоје на располагању и када су у питању државни фондови, али исто тако када су у питању они који нуде одеређене репроматеријале. С друге стране, верујем да ће пољопривредници искористити посету Сајму на најбољи начин и остварити нове контакте у интересу свог пословања, истакао је Радојевић.

Он је позвао пољопривреднике с територије града Кикинде да у већој мери користе субвенције које им стоје на располагању, јер подаци показују да је за последње три године на овом подручју реализовано свега нешто више од 90 милиона динара вредних инвестиција.

Фото: vojvodina.gov.rs

Радојевић је подсетио да је Покрајински секретаријат за пољопривреду од 2016. године значајна средства уложио у мере аграрне политике на покрајинском нивоу. Захваљујући инвестицијама вредних преко три милијарде динара омогућено је наводњавање на нових близу 20.000 хектара. Преко 1.000 хекатра покривено је новим противградним мрежама, а за ту намену издвојено је преко 1,5 милијарди динара. Такође, око 450 милиона динара уложено је у подизање нових пластеника, као и близу 400 милиона динара за опремање сточарских фарми.

Поред тога, како је покрајински секретар рекао, заједно с Министарством пољопривреде дефинисане су и нове мере.

Фокус је пре свега на пољопирведницима млађим од 40 година, где имамо посебну линију коју смо им наменили. За три године успели смо близу 700 милиона динара, на покрајинском нивоу, да издвојимо за нове пољоприведнике и на тај начин их мотивишемо да започну свој агробизнис и остану на селу да живе, рекао је Радојевић.


Све на једном месту

Током два сајамска дана, посетиоци имају прилику да се упознају са радом институција, привредних друштава, саветодавне службе, погледају понуде осигуравајућих друштва и банака, посете стручна предавања.

Фото: kikinda.org.rs

Представљена је гастрономска понуда, повртарски производи, механизација, а организоване су изложбе стоке, пернатих и ситних животиња, као и ревија парадних запрега. За основце је уприличено такмичење у паорским играма, а за ђаке Техничке школе надметање у вожњи трактора.


Сајам пољоприведе у Кикинди, први по реду, окупио је преко 170 излагача из Србије и Словеније. Циљ манифестације је да се кроз стручна предавања и презентације компанија пољопривредницима северног Баната представе нова сазнања, технологије и технике у области аграра, али и да они покажу своја умећа и вештине.

Фото: kikinda.org.rs

Градоначелник града Кикинде Павле Марков рекао је да је пољоприведа важна тема, како за Кикинду тако и за Банат, а да је циљ Градске управе, подстакнут радом Владе Републике Србије, надлежног Министарства и Покрајинске владе, јесте враћање поверења.

То је кључна реч у развоју пољопривреде. Имам слободу да закључим да смо у претходне четири године успели да вратимо поверење пољопривредника у државне органе. Град Кикинда је у последње две године путем субвенција издвојио непуних 50 милиона динара у области пољопривреде, поручио је кикиндски градоначелник.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести