У кулском храму поводом свете Петке освештано звоно за Водицу

КУЛА: У храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули, поводом празника Преподобне матере Параскеве – свете Петке, одржана је архијерејска литургија коју је служио епископ бачки Иринеј уз саслужење епископа мохачког Дамаскина и свештенства Епархије бачке. У беседи посвећеној празнику преосвећени владика бачки Иринеј, између осталог рекао је:
i
Фото: Dnevnik.rs

– Као што је живот свете Петке био спремање за сусрет са Господом, за вечни живот тако и сваки хришћанин и хришћанка, свака крштена душа треба да свој живот на земљи схвате као припрему са живим Господом да непрекидно иде путем покајања које почиње крштењем, јер тим чином  изражавамо своју веру у Господа и тиме почињемо наш нови живот, духовни живот који је уређен и траје сву вечност. То нам говори и Господ Христос у јеванђељу о потреби и важности, спасоносне важности живота схваћеног као припрема, као духовно вежбање и усавршавање наше за сусрет са Господом који овде на земљи доживљавамо свакога дана, свакога часа, ако имамо вере макар колико је зрно најситније од свих семена. Нарочито Га доживљавамо кроз литургију, кроз свето причешће, тело и крв Христову. То је увек не само сусрет и сједињење са Господом, најприсније сједињење које је уопште доступно људском бићу и све то је само почетак онога чије савршенство и пуноћа тек следи – рекао је владика бачки.

Након литургије и причешћа уприличено је освећење новоизливеног звона за капелу „Водицу“ посвећену празнику Рођења Пресвете Богородице у кулском атару. Пређашње звоно, освећено је и подигнуто на тада новоизграђени звоник о Малој Госпојини 2000. године, а освештао га је епископ бачки Иринеј. Пре десетак година звоно је оскрнављено и украдено, али трудом власника фирме „Арес ВНД“ из Куле изливено је ново звоно. Израђено је у познатој ливници „Кременовић“, а звоно су за здравље својих породоца приложиле породице Владимира Криваћевића, Немање Ћопића и Душана Дамјановића.

Служби у кулском храму присуствовали су и свештеник римокатоличке цркве Свети Ђорђе из Куле Ђерђ Јухас, као и Дамјан Миљанић, председник кулске општине и други представници локалне самоуправе.

В. Х.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести