У недељу Митровчани пливају за Часни крст

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: На обали реке Саве у Сремској Митровици, код Храма Св. Архиђакона и првомученика Стефана, у недељу 19. јануара, одржаће се, како јавља Радио-телевизија Војводине, по 21. пут традиционално прослављање Богојављења и пливање у реци Сави за Крст часни.
casni krst FF--5498
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Како подсећа РТВ, лане је учествовало више од сто пливача и седам пливачица, а сваке године буде и по неколико хиљада посматрача. 

На обали реке Саве, у Храму Св. Архиђакона и првомученика Стефана - Мале цркве, биће одржана Света Литургија у 9,00 часова, затим око 11 часова испред Храма освештење воде, пригодни програм и након тога благосиљање пливача који ће кроз шпалир школске деце у свечано обученим стихарима, представника Војске, Полиције Републике Србије и окупљеног народа, са литијама сићи до реке и око 12 часова запливати до Крста.

Ова светковина у Сремској Митровици, једној од колевки хришћанства, отворена је за пливаче из свих места и крајева, без обзира на њихову националну, верску и друге разликости, сви су добро дошли и углавном се одазивају и долазе из разних места Војводине, Србије, Републике Српске, Хрватске па чак и припадници нашег народа из дијаспоре, а ове године из Москве у Сремску Митровицу долази и представник братског Руског народа да плива за Крст часни.

Дружина "Свети Димитрије" и Српска православна Црквена општина сремско-митровачка при храму Св. Архиђакона и првомученика Стефана, уз благослов Његовог преосвештенства Владике Епархије сремске Господина Василија, а под покровитељством Градске управе Сремске Митровице и ове године организује на религиозно-народни начин прославу Богојављења, једног од најстаријег и највећег хришћанског празника, наводи РТВ.

По завршетку пливања биће проглашен и награђен победник у пливању за Крст часни и биће додељена признања и свим осталим учесницима-пливачима и добротворима.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести