У Новом Милошеву најстарији сачувани трактор на овим просторима

Ове године један трактор у великој и богатој колекцији Музеја „Жеравица“ у Новом Милошеву напунио је тачно сто година.
д
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о најстаријем сачуваном трактору на овим просторима, америчком „Hart-Parru 30“. Овај стогодишњак само је један од 180 трактора и ко зна колико још прикључних и парних машина, возила, радио апарата, предмета који су у вези са старим занатима у овом посебном музеју.

– Колекцију је почео да формира Миливој Жеравица, отац садашњег власника Чедомира. Почело је тако што је Миливој купио један стари трактор, какав је имала породица Жеравица пре Другог светског рата. Жеравице су биле веома богата породица пре Другог светског рата, а након завршетка рата два пута им је конфискована имовина – каже кустоскиња музеја Ивана Зец.

Врло брзо, потрага за старим тракторима постала је пасија. Миливој је, где год је наишао на леп примерак трактора или неке машине, то куповао и доносио у Ново Милошево.

– Уследили би радови на репарацији, јер идеја није била само имати стару машину, него је и вратити у радно стање. Данас су готово све машине у нашем музеју у функционалном стању – истиче Ивана Зец.

Фото: Dnevnik.rs
Од 1991. године колекција и поставка Жеравица радили су у оквиру сервиса за моторна возила. Како је интересовање посетилаца расло, 2009. године музеј је добио своје посебно место и изложбени простор од 3.000 квадрата

У колекцији је и девет парних машина, па и она коју је вукао последњи пар волова – Цветоња и Реља, 1961. године. Такође, осим трактора и пољопривредних машина, у музеју има и старих аутомобила, мотора, бицикала, старих електричних уређаја, алата којима су радиле занатлије… У музеју има, према процени, близу 10.000 експоната.

Фото: Dnevnik.rs

Од 1991. године колекција и поставка Жеравица радили су у оквиру сервиса за моторна возила. Како је интересовање посетилаца расло, 2009. године музеј је добио своје посебно место и изложбени простор од 3.000 квадрата.

У музеју се труде да се обилазак не сведе само на пуко разгледање. Сваки експонат има своју историју и причу, а за посетиоце се организују интерактивне радионице. Сваке године, до ове, организоване су радионице на којима се могло видети како поједине машине раде. За ову годину планови су били велики, али је пандемија осујетила доста њих. Сваке друге суботе у септембру, у музеју је организована манифестација „Залазак у свитању“. Тог дана посетиоци могу да виде како ради парна машина, како ради вршалица, а посебан доживљај је дефиле трактора.

– И ове године планирано је да се на овој манифестацији прослави рођендан најстаријег трактора у колекцији и региону. Хоће ли „Залазак у свитању“ бити организован и како, зависиће од епидемиолошке ситуације – закључује Ивана Зец.

Жељко Балабан

 

Perica
17.08.2020 • 07:04
Taj je sa 100 godina u muzeju a moj sa 55 u njivi.
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести