У Оџацима до сада подељено 130 ауто-седишта за децу

ОЏАЦИ: Локална самоуправа и Агенција за безбедност саобраћаја Србије организовали су у Спортском центру у Оџацима обуку за правилно коришћење ауто-седишта, после чега је уследила и подела ауто-седишта родитељима; који су прошли теоријску и практичну обуку.
1
Фото: Dnevnik.rs

Презентацију и обуку о правилном коришћењу дечијих ауто-седишта одржали су представници Агенције за безбедност саобраћаја. Поред теоријске обуке практично је показано како правилно треба поставити ауто-седиште у возилу, јер статистички подаци указују на то да велики број родитеља не поставља ауто-седиште по инструкцијама произвођача, што је небезбедно и несигурно.

Локална самоуправа у Оyацима обезбедила је да свако дете рођено на подручју општине добија на поклон бесплатно ауто-седиште. До сада је подељено више од 130 малишана, а потребно је да родитељи малишана поднесу захтев.

- Купљено је 250 ауто-седишта и за то је из општинског буyета издвојено милион и по динара  -рекла је председница општине Латинка Васиљковић, иначе и председница Савета за безбедност саобраћаја, нагласивши да новац за ову намену у општинску касу стиже од наплаћених казни у саобраћајним прекршајима. Агенција за безбедност саобраћаја  већ трећу годину дели бесплатно ауто- седишта ради унапређења безбедности деце у саобраћају.

Агенција за безбедност у саобраћају Србије овогодишњим програмом  предвидела је да купи хиљаду дечијих ауто-седишта, казао је Бранко  Стаматовић, наводећи да је Агенција позвала локалне самоуправе да се укључе, тако што ће купити минимум 20 ауто-седишта, а представници Агенције ће код њих и организовати обуку.

- Општина Оyаци може да послужи другим општинама и градовима као пример  -казао је Стаматовић, пошто је купила чак 250 седишта.

Отац тројки из Бачког Брестовца Милан Узелац рекао је приликом добијања три ауто - седишта да је помоћ драгоцена за родитеље, поготово за његову породицу, коју су ове године обрадовала три сина.

- Имамо Милоша, Стефана и Лазара, од десет месеци. Бесплатна седишта много значе, пре свега због безбедности малишана, али и финансијски наравно –казао је Узелац, захваливши се општини на овој помоћи.

З. Делић

Пројекат „Фокус на Оџаке” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести