У пет војвођанских средина постављају се метеоролошке станице

Врбас, Сомбор, Инђија, Бачка Топола и Суботица биће прве локалне самоуправе у Србији које ће добити најсавременије метеоролошке станице и на тај начин пољопривредницима омогућити да добију свеже податке о микроклиматским условима.
stanice
Фото: Youtube Printscreen

Ове метео-станице предвиђају временске прилике са прецизношћу од 90 одсто, а биће инсталиране у оквиру пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем” који спроводе НАЛЕД и „Телегроуп”, уз подршку Немачке развојне сарадње (ГИЗ).

У оквиру „Агролајф” платформе пољопривредници ће лакше моћи да планирају и управљају производњом на закупљеном земљишту у државној својини, којим управља локална самоуправа. Уз то, ефикасније и лакше прикупљање података треба да доведе до повећања приноса, уз оптималну употребу ђубрива, пестицида и воде.

Агролајф софтвер који је развио „Телегруп”, биће помоћ локалним  самоуправама да лакше и квалитетније управљају земљиштем кроз аутоматизовано управљање, преглед и обраду свих података, али и да прате промене настале на парцелама. Осим већих приноса, смањују се и оперативни трошкови, а кроз овај пројекат намерава се да коришћење обрадивог земљишта у власништву државе буде ефикасније, али и да се очува квалитет земљишта, па и задовољство закупаца.

Локалне самоуправе које учествују у пројекту ће увођењем метео-станица ојачати конкурентност пољопривреде.

Из НАЛЕД-а су оценили да је већина локалних самоуправа прошла програм цертификације градова и општина са повољним пословним окружењем, што сведочи о доброј пословној клими у овим местима.

М. Сћ

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести