У Руми зацртана изградња пречистача

РУМА: Стратешки документ којим се трасира развој Општине Рума до  2030. године, усвојили су одборници Скупштине општине уз оцену да је план урађен стручно и одговорно.
с
Фото: Општина Рума

Начелник Општинске управе Душан Љубишић са говорнице  је рекао да је План развоја 2021-2030. дефинисао све оно важно што ће општина у свим аспектима друштвеног живота да ради, практично, у наредних десет година.

- Урађена је комплетна анализа привредне ситуације, социјалне ситуације, економске, образовне, где су практично дефинисани приоритети које ми намеравамо да реализујемо у наредном периоду, као и носиоци који су задужени и одговорни за реализацију. Посебан акценат стављен је на екологију и заштиту животне средине, чиме је најављено решавање великих проблема из тих области – рекао је Љубишић и додао да је пређашња стратегија, која је важила до прошле године, остварена чак 80 одсто.

Велики државни пројекти, попут новог ауто-пута позиционирају Руму на врх привредне мапе Србије, што ова локална заједница мора да искористи као шансу за напредак и побољшање животног стандарда свих грађана, оценио је председник општине Слађан Манчић.

- Изградња Фрушкогорског коридора је нешто што ће у великој мери нама омогућити да будемо још интересантнији за инвеститоре. Отварају се стално нова радна места, купују парцеле у Румској петљи. Компанија „Албон” је завршила изградњу друге фабрике, која ће упослити 200 људи. Све је готово, чекају се машине из Енглеске и очекујемо у мају почетак рада и те фабрике- рекао је Манчић и додао да и  холандско-македонска компанија „Гресто” финишира радове на свом логистичком центру у Руми.

Анализирајући План развоја Општине Рума за 2021-2030. године, први човек румске локалне самоуправе је истакао да је изградња пречистача један од најважнијих пројеката.


Затвара се депонија

Рума је у преговорима са Шапцем и Сремском Митровицом, како би решила питање градске депоније и одлагала смеће на регионалној депонији.

- На тај начин ћемо полако ући у затварање наше градске депоније. Планирамо да, ако буде потребно, искористимо земљу од радова од ауто-пута не би ли ту депонију на адекватан начин засули и затворили- појаснио је председник општине Рума Слађан Манчић.


- Кроз изградњу пречистача која ће трајати три године, успели смо да убацимо 5,3 километара канализационе мреже, како бисмо нашу радну зону Румска петља повезали на колектор и да самим тим избегнемо изградњу још једног пречистача на самој петљи - рекао је Манчић.

Председник румске општине је додао да је изабрана најповољнија понуда за реконструкцију Дома војске, као и да предстоји расписивање тендера за изградњу новог вртића „Коцкица 2”, али и да ће Општина Рума искористити гарантни рок и од извођача радова тражити отклањање недостатака и пропуста у Главној улици.


Боље водоснабдевање у селима

План је да се у наредним годинама јужни део општине повеже на извориште воде и обезбеди квалитетније водоснабдевање за велики број грађана. То се односи на села Хртковци, Витојевци, Грабовци, Кленак и Платичево, што ће коштати између 50 и 100 милиона динара.

- Планирамо да уђемо у израду документације и да на тај начин избегнемо све оне проблеме које имамо што се тиче квалитета локалних бунара односно квалитета пијаће воде из тих  бунара- казао је Слађан Манчић.


Одлуком о прибављању непокретности у јавну својину општине путем размене непокретности, створени су предуслови да се направи нова улица која ће повезати Орловићеву улицу са Домом здравља, и то тик уз постојећу апотеку Дома здравља.

На десетој седници Скупштине општине, продужени су в.д. мандати директорима предузећа и установа. За в.д. директора ЈП „Гас-Рума” је именован Драган Косановић, за в.д. директора Спортског центра Игор Дамјанчук, а за в.д. директора Градске библиотеке Дамир Васиљевић Тоскић.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести